Tarih: 29.08.2024 09:44

Resmi Gazete’de Yayımlandı: Çay Üreticilerine Mazot ve Gübre Desteği

Facebook Twitter Linked-in

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar" Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı yaş çay üreticileri 2025 yılı için dekara 366 TL mazot ve gübre desteği alacak.

Destekleme modeline göre, üretim maliyetleri dikkate alınarak ürünler kategorilere ayrıldı. Çay, ayçiçeği (yağlık), fındık, kolza (kanola), soya ve kuru fasulye 3. kategoride yer aldı ve bu kategori için destek katsayısı 1,5 olarak belirlendi. 2025 üretim yılı için genel destek katsayısı dekarda 244 TL olarak belirlenirken, 3. kategorideki ürünler için bu destek 366 TL’ye yükseltildi.

“Tarımda Yeni Bir Dönem Başladı”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımda yeni bir dönemin başladığını belirterek, “Bu kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya almış oluyoruz. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak,” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, destekleme modelinin birçok yenilik içerdiğini belirterek şunları ekledi: “İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı ve üretim döneminden önce ilan edildi. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi ve üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verildi. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ek destek sağlanacak ve milli tohumlarla üretim yapan çiftçilere ilave destekler sunulacak. Destek tutarları, girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.”

Planlı Üretime Teşvik

Bakan Yumaklı, yeni modelin çiftçileri planlı üretime teşvik edeceğini vurgulayarak, “Çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilecek. Bu sayede plansız üretimin getirdiği olumsuzlukların önüne geçmeyi hedefliyoruz,” dedi.

2024-2025 üretim sezonu ile başlayacak olan 3 Yıllık Bitkisel Üretim Planlaması, 2025-2027 yıllarını kapsayan desteklerle birlikte çiftçiler için yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Bakan Yumaklı, desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na, ilgili kurumlara ve tarım sektörünün temsilcilerine teşekkür etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —