Tarih: 30.05.2023 16:12

Rize'de 9 Sanatçı, Rize'nin Kültürünü Çiziyor

Facebook Twitter Linked-in

Hacere Orhan, Rize kültürünü yaşatmak ve geliştirmek adına tasarımcılık konusunda çalışmalar yaptığını belirtti. Kendisinin öncülüğünde Rize'nin yerel sanatçılarıyla bir araya gelen ekip, Çeşanı motiflerini içeren tabloları ortaya çıkartıyor. Bu amaçla Rize'nin ünlü Çay Çarşısı Nalia'da bir araya gelen Akrelit boya sanatçıları, Rize kültürü ve Çeşanı ile ilgili eserleri sanat severlerle buluşturuyor.

Rize Sahil Parkı'nda gerçekleşen etkinlikte, 9 Akrelit boya sanatçısı, Rize kültürüne ait farklı eserler ortaya koydu. Bu sanatçılar, Rize'nin tarihi, doğal güzellikleri ve geleneksel motifleriyle ilham buldukları çalışmalarını sergiledi.

Hacere Orhan, Karadeniz çeşanı üzerinde yaptığı bir tez çalışmasıyla dikkat çekiyor. Karadeniz çeşanının tarihini araştıran Orhan, İran'dan gelen 'Çeşan' kelimesinin bölgede 'Çeşanı' olarak kullanıldığını ve 580 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirtiyor. Çeşanın tarih boyunca bölgedeki kadınların örtüsü olduğunu ifade eden Orhan, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde kullanılan Çeşan motiflerini canlandırarak güncel bir hale getirdiklerini söylüyor. Çeşanı, Karadeniz kadınının güçlü bir simgesi haline getiren ekip, yeni motiflerle zenginleştirilmiş Çeşan ürünleriyle yurt içinden ve yurt dışından ilgi görüyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin de bu ürünlere talep gösterdiği belirtiliyor.

HABER: HÜSEYİN ALBAYRAK




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —