Tarih: 02.12.2023 09:42

Rize'de Dolandırıcılar Kargo Mesajlarıyla İş Başında

Facebook Twitter Linked-in

Dolandırıcılık yöntemleri her geçen gün yenilenirken Rize Emniyet Müdürlüğü vatandaşları uyardı. Emniyetten yapılan açıklamada, kargo firmalarını taklit ederek gönderilen mesajlara itibar edilmemesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Kargo firmalarını taklit ederek bilinmeyen numara şeklinde görünen veya numarası gözükmeyen marka/kelime ve isim kullanılarak oluşturulmuş, telefon numaraları üzerinden gönderilen “Gönderiniz yola çıktı”, “Ürününüz kargoya verildi” şeklindeki mesajlara itibar etmeyin ve mesaj içerisinde gönderilen linklere tıklamayın. Para göndermeyin ve bilgilerinizi paylaşmayın" denildi.

Emniyet, dolandırıcıların bu mesajlarla vatandaşları kandırmaya çalıştığını belirterek, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Dolandırıcıların Kargo Mesajları Nasıl Çalışıyor?

Dolandırıcılar, kargo firmalarını taklit ederek vatandaşlara "Gönderiniz yola çıktı", "Ürününüz kargoya verildi" gibi mesajlar gönderiyor. Bu mesajlarda, kargo ücretinin ödenmesi veya ürünün teslim alınması için bir linke tıklanması isteniyor.

Kişi bu linke tıkladığında, sahte bir kargo sitesine yönlendiriliyor. Bu sitede, kişisel bilgiler ve kredi kartı bilgileri gibi bilgiler isteniyor. Kişi bu bilgileri girerse, dolandırıcılar bu bilgileri kullanarak para transferi veya alışveriş yapıyor.

Vatandaşların Dikkat Etmesi Gerekenler

Vatandaşların, kargo firmalarından gelen mesajlara karşı dikkatli olması gerekiyor. Bu mesajlarda, firmanın adı ve logosu doğru mu kontrol edilmeli. Mesajdaki linke tıklamadan önce, linkin güvenilir bir kaynaktan mı geldiği kontrol edilmeli.

Kişi, kargo firmasından gelen mesajda bir linke tıkladıysa, kişisel bilgileri ve kredi kartı bilgilerini girmemeli. Bu bilgileri girerse, dolandırıcıların hedefi haline gelebilir.

Dolandırıcılık şüphesi olan durumlarda, polise veya jandarmaya ihbarda bulunulması gerekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —