Tarih: 09.05.2023 13:05

Rteü Öğretim Üyesi Projesi Karadeniz’in Sürdürülebilir Ekosistemine Katkı Sağlayacak!

Facebook Twitter Linked-in

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi 

Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş liderliğinde gerçekleştirilen 'Güneydoğu Karadeniz’de CO2 Zenginleştirmesinin ve Sıcaklık Değişimlerinin Fitoplankton Birincil Üretimi Üzerine Olan Mevsimsel Etkisinin Araştırılması' başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında, Karadeniz ekosistemi üzerindeki iklim değişikliği etkileri araştırılıyor.

Projenin amacı, CO2 konsantrasyonunun artması sonucu denizel ekosistemlerin asitlenmesinin ve iklim değişikliğinin Karadeniz ekosistemi üzerindeki etkilerini incelemek. Bu durum, deniz yaşamını ve biyoçeşitliliği tehdit ediyor ve okyanusların ve denizlerin iklim regülasyonu kapasitesini düşürüyor. Proje, Güneydoğu Karadeniz ekosisteminde doğal fitoplankton örneklerinde mevsimsel olarak yürütülen inkübasyon deneyleri ile CO2 zenginleştirmesinin ve sıcaklık değişimlerinin fitoplankton birincil üretimi ve komünite yapısı üzerindeki etkisini araştırıyor.

Proje çıktıları, Karadeniz ekosisteminin sürdürülebilir yönetimine önemli katkılar sağlayacak. Ayrıca, elde edilecek sonuçlar 11. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda çevrenin korunması ve sürdürülebilir çevre konularında planlanan hedef ve politikalara ışık tutacak. Proje aynı zamanda, iklim değişikliği, CO2 salımı ve iklim değişikliğine uyum kapsamında, Karadeniz ekosistemi için ileriye dönük projeksiyonlar ve yeni projeler üretme potansiyeline de sahip.

Bu proje, Karadeniz ekosistemi üzerindeki etkileri inceleyen ilk proje olma özelliği taşıyor ve gelecekte bölgedeki çevre politikalarının oluşturulmasına katkı sağlayacak önemli bir araştırma olarak öne çıkıyor.

Haber: Osman Kaptan




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —