Tarih: 20.08.2023 10:12

Saat kaçta yatıyorsunuz? Araştırmalara göre 10 ile 11 arasında uyuyanlar...

Facebook Twitter Linked-in

Kardiyovasküler hastalıklar, her yıl tahmini 18,6 milyon ölümle dünya çapında en önemli ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Bu durumda sağlık sorunları rol oynasa da yaşam tarzındaki bazı değişikliklere önüne geçmek mümkün. Hipertansiyon, şişmanlık, diyabet ve sigara içmenin yanı sıra kaliteli uyku da bir kişinin genel sağlığına, dolayısıyla kalbine önemli katkı sağlıyor. 

88.000'den fazla gönüllü üzerinde çalışan bilim adamlarına göre, yaşlılıkta güçlü bir kalbe sahip olmak istiyorsanız, her gece saat kaçta yattığınıza çok dikkat etmeniz lazım. 

GECE 10'DA UYUYANLARDA RİSK DÜŞÜYOR

Saat 22:00 ile 23:00 arasında yatağa gidenleri ele alan araştırmacılar bu kişilerin altı yıllık takip sırasında kardiyovasküler hastalığa yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğunu keşfetti. Bu katılımcıların yüksek tansiyon gibi problemler geliştirme olasılıkları da daha düşüktü.

Önceki çalışmalar, yeterli ve kaliteli uykunun kardiyovasküler sağlıkta önemli bir rol oynadığını göstermişti. Ancak çoğu, uyku süresinin öznel raporlarına dayanıyordu. Bu çalışmada, bilim adamları gönüllülerini taşınabilir ivmeölçerlerle donatarak objektif bir kayıt yaptı.

12'DEN SONRA YATAĞA GİDENLERİN KALBİ TEHLİKEDE

Gönüllüler onları yedi gün boyunca giydi ve ardından verilerini kaydetmeleri için araştırmacılara teslim etti. 22:00 ile 23:00 arasında yatan gönüllüler, kalp sorunu geliştirme riskinin en düşük olduğu gruptu. Gece yarısı veya daha sonra girenler, onlardan yüzde 35 daha fazla risk taşıyordu. 11 ile 12 arasında yatanların kalp sorunu yaşama olasılığı yüzde 11 daha fazlaydı. 

Araştırmacılara göre bulgular, gece çok erken veya çok geç uyumanın sirkadiyen ritimleri bozduğunu gösteriyor. Bunun kardiyovasküler sağlık için olumsuz sonuçları var. Kalp için en tehlikelisi gece yarısından sonra uyumak. Bu muhtemelen, vücudun biyolojik saatini düzenleyen sabah ışığını görme olasılığının düşük olmasından kaynaklanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —