Tarih: 15.06.2023 17:54

Saç deyip geçmeyin! Kalp sağlığı hakkında bilgi veriyor!

Facebook Twitter Linked-in

Saç, dış görünüşü etkilemenin yanı sıra zihinsel ve fiziksel durumun da bir yansıması. Yeni yapılan bir çalışma ise, saç analizinin kalp hastalığı riski ile ilgili ipucu verdiğini gösteriyor. 

SAÇTAKİ STRES HORMONU HASTALIKLARLA İLGİLİ MESAJ VERİYOR

Araştırmacılara göre saçlarımızdaki stres hormonları kalp krizi veya felç geçirme ihtimalini tahmin edebiliyor. Bu ihtimal 57 yaş ve altı kişilerde üç kattan fazla artıyor.

Ekip yetişkin erkek ve kadınlardan alınan 6.000'den fazla saç örneğindeki kortizol ve kortizon düzeylerini analiz etti. Katılımcılardan alınan saç örnekleri analiz edildi. Kortizol ve kortizon seviyeleri ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki uzun vadeli ilişkiyi araştırmak için beş ila yedi yıl boyunca takip analizi yapıldı. Kişiler çalışma süresi boyunca en az 133 kardiyovasküler olay yaşadı.

YÜKSEK STRES KALP HASTALIKLARINI TETİKLİYOR

Yüksek düzeyde kortizol ve kortizona sahip kişiler, yaşamları boyunca kardiyovasküler bir olay yaşama riskini iki katına çıkardı. Bu sayı, 57 yaş ve altındaki kişiler için daha da yüksekti. 

Profesör Elisabeth van Rossum'a göre, saç analizi doktorların yüksek kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişileri belirlemesine yardımcı olacak bir test olabilir. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —