Evde saç boyamak özellikle şu süreçte çok önemli bir hale geldi. Kendi kendimizin kuaförü olduk fakat saç boyamadan önce bilmemiz gereken bazı minik ipuçları var.
Bunlardan birincisi, paketi açmadan önce mükemmel yoğunluktaki saç rengi için hazırlık yapmanız gerektiği... Tüm ipuçlarını uzmanlarımızdan öğrenin! En iyi renge ulaşmadaki süreç, paketi açmadan başlar. İşte, boya işleminden önce bilmeniz gerekenler:
Her ne kadar saçı boyamak saçın kopup dökülmesiyle çok ilişkili olmasa da, bu süreç gerçekte saça zarar verir. Pantene ile saç yıpranmasına karşı mücadele edip güçlü, parlak ve sağlıklı saçlar kazanın.
Farklı bir görünüm için saçlarınızı boyayacağınız bir renk seçmeniz gerekir. Peki, saçlarınızı boyama işlemini bitirdiğinizde yarıda ve bir kısmı boyasız kalmış saçlarla karşılaşmamak için ne yapmak gerekir?
Eğer saçınız kalın telliyse ya da saçınızın boyu omzunuzu geçiyorsa, en iyi doygunluğa ulaşmak için iki kutuya ihtiyacınız olabilir. Ayrıca uzun saç uçları boyayı daha fazla emeceğinden, uçları boyama süresi farklılık gösterebilir. Bu nedenle saçlarınızın uzunluğuna ve aynı zamanda yoğunluğuna uygun olarak bir ya da daha fazla boya almanız gerekir. Bunların yanı sıra saçınızda ton farklılığı gibi bir durum yaşamamak için boyama işlemine diplerden başlamalısınız. Ardından kalan boyayı saçlarınızın uçlarına doğru yedirmeye başlayabilirsiniz.
Farklı saç tipleri, boyama sürecinde farklılık gösterir. Göz önünde bulundurulması gereken, saçın kalın mı yoksa ince telli mi olduğudur. Kalın telli saçların boyayı emme süresi daha fazladır. Bu nedenle boyama süresi daha uzun sürer. İnce telli saçlar boyayı daha kolay emeceğinden boyama süresi kısalır. Kuru veya permalı saçlardaysa boya çok hızlı emilir. Fakat, boyama süresi burada bahsettiğimiz genel özelliklerin dışında daha birçok faktöre bağlı olarak değişir.
Boyadan önce saçınızı kestirmek, boyanın asıl etkilerini gösterecektir. Ayrıca boya, saç kesiminizi de ortaya çıkaracaktır. Aynı durum perma için de geçerli. Perma işlemi, yeni uygulanan boya işlemine engel olmayacaktır. Saçınız uzayana kadar ya da saçınızı yeniden boyayana kadar süren kalıcı boyalardan kullanıyorsanız, boyamadan önce 7 ila 10 gün bekledikten sonra en az bir kez yıkayınız. Saç derinizi tahriş etmediği sürece, bazı Yarı Kalıcı (8-12 yıkamaya kadar) ve Daha Uzun Süreli Yarı Kalıcı (28 yıkamaya kadar) saç boyaları permanız ile aynı gün uygulanabilir. Emin olmak için paketteki sonuç tablosunu kontrol edin. Her iki şekilde de, boya işleminden önce saçınızın yapısını gözönünde bulundurun. Perma ve düzleştiriciler saçınızdaki gözenekleri açtığından boyanın daha hızlı emilmesini sağlar.
Boya uygulması yapılmadan önce cevaplanması gereken sorulardan biri de “temiz saç boyanır mı?” olarak karşımıza çıkar. Temiz saç boyanır mı?
Temiz saç boyanabilir fakat iyi bir sonuç elde etmek istiyorsanız, boyama işlemi öncesinde saçınızı yıkamayın. Nedeni ise; boyadan hemen önce saçı yıkamak saç derinizi koruyan doğal yağların kaybolmasına neden olması.
Ayrıca boyama işleminin öncesinde saçları yıkamak, ardından ise boya ya da açıcı uygulamak saç derisinin tahriş olmasına neden olur. Bunun en temel nedeni; saçlarınızı boya ve açıcıya karşı koruyacak en doğal yağları da saçlardan arındırmış olmak. Böylesi bir durumu engellemek için boyama işlemi öncesi saçlarınızı en son bir ya da iki gün önce yıkamaya özen göstermek.
Boya uygulamasından önce saçı yıkamamak gerekiyor fakat bu soru da akılla başka bir soruyu getiriyor: Boya kirli saça mı yapılır? Kısmen evet, farklı boyalar için yıkamama süresi değişkenlik göstermektedir. Yarı Kalıcı (8-12 yıkamaya kadar) ya da Daha Uzun Süreli Yarı Kalıcı (28 yıkamaya kadar) boyalar için saç 12 ila 24; Kalıcı boyalar için ise 24 saat önce yıkanmalıdır.
Size en çok yakışan rengi kendi kendinize ayarlayabilirsiniz. Ancak, en iyi sonuçlar için, renginizi hazırlarken 2 ila 3 ton daha açık ya da daha koyu tonları karıştırınız.
Paket üzerinde belirtilen süreye göre boyama işleminizi bitirir bitirmez zamanlayıcınızı kurunuz.
En iyisi, kutu içinde saç boyanızla birlikte verilen saç bakım kremini kullanmanızdır. Çünkü, paket içinde saç boyanızla gelen saç bakım kremi boyalı saçınıza yumuşaklık ve parlaklık kazandırmak için özel olarak test edilmiştir.
“Saç ne zaman boyanmalı?” diye sorduğumuz zaman cevap boya türüne göre değişkenlik göstermektedir. Daha Uzun Süreli Yarı Kalıcı boyalar, 28 yıkamaya kadar sürer; saçınızı hergün yıkarsanız, bu süre yaklaşık 4 haftadır. Kalıcı Boyalarda ise dipleriniz gözükmeye başladığında, yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra boyanın yenilenmesi gerekir. Bu da “saç ne sıklıkla boyanmalı?” sorusuna yanıt verir. “Saç ne sıklıkla boyanmalı?” diye sorduğumuzda cevabı yine boya türüne göre veriyoruz. Dip boyama adımlarını takip ettiğiniz sürece, saçınızla ilgili hiçbir probleminiz olmayacaktır.
“Saç ne kadar sürede boyanır?” diye merak edenler için cevap verelim. “Saç ne kadar sürede boyanır?” sorusunun öncesinde cevap vermemiz bir başka soru var: Saçınızı kendiniz mi boyayacaksınız? Bu işlemi bir profesyonel gerçekleştirecekse, elbette daha az süre alacaktır. Evde yapılan boya işlemi biraz daha uzun sürebilir. Ancak sürekli boya kullanan biri için bu süre tabii ki daha kısadır. Saç boyama işlemi ortalama 1,5 saat sürmektedir. Eğer bu işlemi evde gerçekleştiriyorsanız, boyanın saçta bekleme süresini değerlendirme şansına sahipsiniz.
Saçını boyamak isteyen pek çok kişi “saç açmadan boya tutar mı?” sorusunun cevabını merak eder. “Saç açmadan boya tutar mı?” sorusunun cevabı, boyanın rengine göre değişiklik göstermektedir. Koyu renkli saçlarda açma işlemi olmadan istenen pastel tonları elde etmek maalesef mümkün değil. Pastel tonlar istiyorsanız ve koyu renk saça sahipseniz “saç açmadan boya tutar mı?” sorusunun cevabı ne yazık ki hayır. Fakat koyu renkli saçlarda açla işlemi olmaksızın koyu renkli boyalarla harika bir ışık tonu yakalamak mümkündür.
Ombre saç rengi değişimi, kişinin saçının uçlarında belirgin bir renk geçişine sahip olmasını sağlayan bir tekniktir. Ombre saç renklendirme işlemi genellikle kısa süren bir işlemdir ve tamamen saçın uzunluğuna ve yoğunluğuna bağlıdır.
Ombre işlemi, saç stilisti tarafından uygulanır ve genellikle birkaç saat sürer. İşlem süresi, saçın uzunluğuna, kalınlığına ve istenen sonucun karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Koyu bir saç renginden açık bir renge geçiş yapılıyorsa, işlem biraz daha uzun sürebilir.
Yine de ombre işlemi hakkında net bir süre vermek zordur, çünkü her kişinin saçı farklıdır ve istenen sonuçlar da kişiden kişiye değişebilir. En iyi sonuçları elde etmek ve işlem süresi hakkında daha fazla bilgi almak için bir uzmana danışmanız önemlidir.
Eğer saçınızı evde kendiniz açmak istiyorsanız, adımlarınızı dikkatli bir şekilde atmanız gerekir. Saçların rengini açmak isterken yakmamaya özen göstermek gerekiyor. Saç rengini açmak kolay gibi görünen bir işlem olsa da, saçlar için zorlu ve ağır bir işlemdir. Özellikle saçlarınızı ikinci kez açmak istiyorsanız, bir süre bekleyerek saçlarınızın dinlenmesine izin vermelisiniz.
Saç açıcıyı kullandıktan sonra istediğiniz saç tonuna ulaştığınızı düşündüğünüzde saçınızı yıkamalısınız. Önerilen süre dışına çıkmamaya özen göstermeli ve istediğiniz renk olmazsa tekrar tekrar saç açma işlemi uygulamamalısınız.
Cilt tonuna uygun saç boyamak, istediğiniz saç rengini tam olarak elde etmenize yardımcı olur. Bunun için cilt alt tonunu belirlemeniz gerekir. Eğer sıcak bir cilt alt tonuna sahipseniz; çikolata kahvesi, platin gibi saç rengi tonlarını kullanabilirsiniz. Eğer soğuk bir cilt alt tonuna sahipseniz; sıcak kırmızı, sarı, koyu altın kahve, siyah, küllü kahve gibi tonlarda bir saç rengi tercih edebilirisiniz. Bunun için cilt alt tonunuzu bilmeniz gerekir. Peki, saç rengi için cilt alt tonunuza nasıl dikkat edebilirsiniz?
Cilt alt tonunuzu belirlemek için kullanabileceğiniz oldukça basit bir yöntem bulunur. Gün ışığı altında bileklerinizdeki damarlara bakın. Eğer damarlanırız mavi görünüyor ise soğuk; yeşil görünüyorsa sıcak, hem yeşil hem mavi ise nötr bir cilt alt tonuna sahip olduğunuz anlamına gelir. İşte bu kadar!
Eğer saçınızı evde kendiniz boyayacaksanız aşağıda sizin için hazırladığımız tüyolar işinize yarayacak demektir. Hadi gelin tüyolara birlikte göz atalım:
Saçlarınızı boyamadan önce alnınıza, yanak ve kulaklarınıza vazelin sürün. Neden mi? Saçınızı boyarken yüzünüze de boya gelmesi oldukça olası bir durum. Bu nedenle boyama işlemi öncesi vazelin sürerek, boyaları kolaylıkla cildinizden çıkarabilirsiniz.
Saçınızı boyadığınız zamanlara özel bir havlu ve yastık kılıfı edinin. Bunu yaparsanız sürekli havlu kirletmekten kurtulup, saç boyanızı tek bir havluya bulaştırmış olursunuz.
Boyanızı hazırladıktan sonra geri kalan ekipmanları da unutmamanız gerekir. Eldiven, saç boyama işlemine özel bir tarak, bone, karıştırma kabı ve fırçası. Saç boyama işlemi esnasında doğru bir şekilde eldiven kullanmazsanız ellerinizi uzun süre kimyasala maruz bırakmış olursunuz. Üstelik elleriniz de günlerce renkli kalacaktır.
Boya kutusunun üzerinde yer alan görsellere aldırış etmeyin. Çünkü bu sadece hayal kırıklığı yaratacaktır. Herkesin cilt rengi ve saç rengi farklıdır. Boya eminiz siz de daha farklı duracaktır.
Saçlarda düz boya, saçların tek bir renge boyanarak homojen ve düzgün bir görünüm kazandırılmasını sağlayan bir saç boyama tekniğidir.
Düz boya, saçlara istenen renkte bir boya uygulamasıyla gerçekleştirilir ve genellikle saç köklerinden uçlara doğru eşit bir şekilde dağıtılır.
Saçlarda düz boya, doğal saç rengini değiştirmek veya saçların rengini yenilemek için sıkça tercih edilen bir yöntemdir.
Düz boya işlemi, saç tipine, uzunluğuna ve istenen sonuca bağlı olarak değişebilir. Bu işlemi profesyonel bir kuaföre yaptırmak, istenen sonucu elde etmek ve saçların sağlığını korumak için önemlidir.
Market boyası saçlarda ne kadar bekletilir? Market boyası genellikle paketin üzerinde belirtilen talimatlara göre saçlarda belirli bir süre bekletilir. Genellikle market boyaları için bekletme süresi 20 ila 30 dakika arasında değişir, ancak her ürünün kendine özgü talimatlarına ve önerilerine dikkat etmek önemlidir.
Saçlarınızı boyadınız, şimdi sıra bu boyayı saçlarınızda korumakta! Kalıcılığın uzun süreli olmasını nasıl sağlayacağım diye düşünüyorsanız; bunun tek cevabı olduğunu söyleyebiliriz. Ne mi? Bakım yapmak! Boyalı saçlar, doğal saçlardan daha fazla bakım ve özen ister. Saçınıza uygun bir şekilde bakım yapmak hem saç sağlığını korur hem de saç renginizi. Peki ne yapılabilir?
Saç tipinize uygun olacak bir şekilde şampuan ve saç maskesi kullanın.
Saç serumları ile saçınızı besleyerek sağlıklı bir forma kavuşmasına yardımcı olun.
Şampuan alımında boyalı saçlara özel olmasına dikkat edebilirsiniz.
Saçlarınızı yıkamak için tercih edilen sürelere özen gösterin. Örneğin saçınızı boyayıp yıkadıktan sonra 2 ila 3 gün yıkamayın. Saç boyayı iyice emdikten sonra sık yıkamamaya dikkat edin.
Saçlarınızı ısıya karşı koruyun. Düzleştirici, maşa gibi ürünlerin kullanımlarını azalttığınızda boyanın kalıcılığının daha da artacağını göreceksiniz. Eğer mutlaka kullanmanız gerekiyor ise; ısı koruyucu ürünlerle saçınızı korumayı unutmayın.