Tarih: 18.08.2023 13:49

Sadece Diyabet Hastalarına İyi Gelmiyor! Araştırmalar Beyni Zehir Gibi Çalıştırdığını Ortaya Çıkardı!

Facebook Twitter Linked-in

Tarçın, insanlık tarihinin en eski baharatlarından. Tatlı, yakıcı ve hoş kokusuyla mutfakta çoğu lezzeti hazırlamada kullanılabiliyor. 

Magnezyum, kalsiyum, lif ve demir kaynağı olan tarçının sağlık için birçok faydası var. Diyabet hastalarında kan şekerini düşürüyor, soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi geliyor. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlayan baharat, cilt sorunlarının giderilmesinde de etkili. 

Tarçının beyne olan faydasına dair ise çok fazla araştırma yok.  Geçmişte, tarçının hafızayı ve öğrenme yeteneklerini etkileyip etkilemediğini veya nasıl etkilediğini araştırmak için birçok girişimde bulunulsa da önemli bir veri elde edilememiş. 

İÇİNDEKİ 3 ASİT HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

İranlı bilim adamları bu konuya eğildi. Ekip bu baharat ile hafıza ve öğrenme işlevleri arasındaki ilişkiyi sistematik olarak gözden geçirmek istedi. Tarçınla ilgili 2.605 çalışma sıralandı. Verilerin analizi sırasında, birçok bitkide bulunan doğal bir bileşik olan öjenol, sinnamaldehit ve sinnamik asidin, bilişsel işlevi olumlu yönde değiştirdiği bulundu. Bazı çalışmalar ise baharattaki bileşenlerin bilişsel işlev bozukluğunu önlediğini ve azalttığını gösterdi. 

Özellikle tarçınlı sakız çiğnemenin hafıza işlevini iyileştirdiği ve hatta kaygıyı azalttığı ortaya çıkarıldı. 

TARÇIN YAĞI ZAYIFLATIR MI? 

Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar ise, tarçına kendine özgü kokusunu veren Cinnamaldehyde'in, farelerden alınan yağ hücreleri ve dört insandan alınan yağ hücreleri üzerindeki etkisini inceledi. Tarçın yağına maruz kalmanın fare ve insan hücrelerini aktive ettiği ve kalori yakmaya başladığı bulundu. 

Başka bir araştırma da, tarçının yemeklerden sonra midenin boşalma hızını yavaşlattığını ve kan şekerindeki artışı azalttığını buldu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —