Doğadaki tüm canlıların vücutlarını dinlendirme şekline uyku denir. Uyku, insanların gün içinde işlevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duydukları bir süredir. Kişi uyurken bilinçsiz değildir. Aksine beynin ve vücudun tüm fonksiyonları açıktır. Ancak beyin kısa bir süre dinlenir. Vücut bu süre zarfında yenilenir. Beynin bu süre içinde çok az dinlenmesi unutkanlık, sinirlilik, konsantrasyon eksikliği ve stres gibi sağlık sorunlarına yol açar. Uyku insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Uyku, beynin önceki gün aldığı bilgileri ve yiyecekleri işlemesine yardımcı olur. Uyku doğal olarak bir gün içinde yerini alır. Bazı araştırmalar, insanların uyurken ne yaptığını incelemek için EEG yöntemini kullandı. Beyin dalgalarını izleyen uzmanlar, bir süredir bir kişinin uyku sırasında neler yaşadığını ortaya çıkarmaya çalışıyor. Uyku, psikolojinin yeniden yapılandırılması ve hafızanın güçlendirilmesi için gereklidir. Kısacası uykunun insan sağlığına inanılmaz faydaları var.
DÜZENLİ UYKUNUN SAĞLIĞA FAYDALARI NELEDİR?
- Merkezi sistemin yenilenmesini sağlar.
- Sindirimi düzenler. Kilo almayı yağ tutmayı engeller.
- Yaşam kalitesini artırır. Yorgunluk ve stres gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlayan sorunları giderir.
- Beyni dinlendirdiğinden konsantre oranını artırır.
- Kemik ve kasları güçlendirir.
- Yapılan araştırmalarda düzenli uyku sağlıklı bir dolaşım sistemini destekler.
- Cilt yenilenerek daha parlak daha canlı olmasını sağlar.
- İngiltere'de bir araştırma merkezinin sonuçlarına göre; düzenli bir uyku ve erken kalkmanın bazı kanser hastalıklarını önler. Özellikle kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin azaltıldığı görülmüştür.
SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
- Yatmadan öce çay, kahve ve kola gibi içecekler yerine süt ve meyve suyu gibi içecekler tüketiniz.
- Uyumadan önce ılık bir duş ya da kitap okuma gibi alışkanlıklar edininiz.
- Akşamları duygusal konulardan konuşmayınız. Bu konular sizi olumsuz etkiler. Beynin uyku hormonunu azaltır.
- Gün içerisinde 12:00-13:00 arası yarım saat uyuyunuz. Ancak yarım saatten fazla uyumayınız. Bu gece uykunuzu kaçırabilir.
- Yatak ısısının soğuk olmasına özen gösteriniz. Böylece daha çabuk dalmanıza neden olabilir. Aksi halde sıcak bir yatak ortamı vücut sıcaklığınızı olumsuz etkiler.
- Yattığınız odanın zifiri karanlık olmasını daha rahat uyumanızı destekler.
- Kurduğunuz alarm sizden bir metre uzakta durması daha faydalı aksi halde vücutta beklenti anksiyetesi oluşur. Yani vücudunuz alarm çalmasını takıntı haline getirir.
- Yatacağınız yere yatma vaktinde gidiniz. Bu da 23:00 saati olması daha faydalı olur. Çünkü vücut 23:00 saatinde adrenal sistemi yenilemeye başlar. Çalışmaya başlayan sistemle vücut zehirli hücreleri safra kesesinden idrar ve dışkılama yoluna atar. Ancak vücut bu saatte uyanık olduğunda bu zehirlerin karaciğerde birikme ihtimali vardır.
- Yatma ve uyanma saatinizi değiştirmeyiniz.
- Sizi rahatlatacak uygulamalar yapabilirsiniz. Esneme ve gerilme gibi...
- Kilonuzu koruyunuz.
- Kronik hastalığınız yoksa ilaç tüketmemeye dikkat ediniz. İlaç yerine doğal yöntemler deneyiniz.
- Yapılan araştırmalarda yatağa çorapla girmek gece uykularını tamamen böler.
- Akşam yemeğinden sonra 1 saatlik yürüyüş ya da bisiklet sürme uykunuzun gelmesine neden olur.