Tarih: 09.12.2023 19:41

Serbest T4 nedir? Serbest T4 kaç olunca tehlikeli?

Facebook Twitter Linked-in

Serbest T4, tiroid hormonu olan tiroksinin (T4) kan dolaşımındaki serbest, yani bağlı olmayan formunu ifade eder. Tiroid bezleri tarafından salgılanan T4, genellikle kana bağlı bir protein olan tiroksin bağlayıcı globulin (TBG) gibi taşıyıcı proteinlere bağlanarak dolaşır. Ancak, sadece serbest formdaki tiroid hormonları hücrelere etki edebilir.

Serbest T4 seviyeleri, tiroid bezinin normal fonksiyonlarını değerlendirmek, tiroid hormonu üretimindeki dengesizlikleri tespit etmek ve hipotiroidizm (tiroid bezinin az çalışması) veya hipertiroidizm (tiroid bezinin aşırı çalışması) gibi durumları belirlemek için kullanılır. T4 hormonu, vücuttaki enerji metabolizması, kalp atış hızı, vücut sıcaklığı ve diğer birçok biyolojik süreçte rol oynayan önemli bir hormondur. Bu nedenle, tiroid fonksiyonlarının düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir.

 

SERBEST T4 KAÇ OLURSA TEHLİKELİ?

Genel olarak, normal bir serbest T4 aralığı genellikle 0.8 ila 1.8 ng/dL (nanogram per deciliter) arasında olabilir, ancak bu değerler laboratuvar standartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

SERBEST T4 YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAM İFADE EDER?

Serbest T4 Düşüklüğü (Hipotiroidizm):

Serbest T4 Yüksekliği (Hipertiroidizm):




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —