SGK duyurdu: Bu kişiler EYT'Lİ OLAMAYACAK!

Bazı vatandaşlar, EYT hakkı kazanmalarına rağmen; emeklilik işlemlerini tamamlayamıyor. Bu durumda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

EKONOMİ 16.06.2023 12:03:24 0
SGK duyurdu: Bu kişiler EYT

Yıllar çalışan ve prim ödeyen vatandaşlar, emeklilik sürecinde bazı zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Son dönemde özellikle EYT kapsamında birçok kişi emekli oldu. Ancak bazı vatandaşlar bazı sıkıntılarla karşılaştı.

DENETİM SONUCU S Ş VE K KODLAMALARI NEDİR?

EYT başvuruları sırasında mükerrer başvurular veya prim borcu olan bireylerin başvuruları geçersiz sayılıyor. Özellikle online olarak yapılan mükerrer başvurular; SGK çalışanlarının iş yükünü artırıyor ve  mevcut başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlanmasını engelliyor. Ayrıca, EYT'den yararlanmak isteyenler farklı yollarla başvuruda bulunabiliyor ve bu durum süreci daha da zorlaştırabiliyor. 

Bağ-Kur borcu olanların emekli olabilmeleri için öncelikle borçlarını kapatmaları gerekiyor. EYT başvuruları alınsa bile emeklilik işlemleri tamamlanmayabilir. Prim ve hizmet yılı şartlarını tamamlayan EYT'lilerin aylık başvuruları sırasında hizmet dökümünde yer alan bazı kodlar veya harfler, emekliliklerini tehlikeye sokabiliyor. 

KODLARIN ANLAMLARI

SGK, denetimler sonucunda iş yerlerini S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleriyle kodlanıyor. 

'Ş' harfi, iş yerinin şüpheli olduğunu ve denetim/inceleme yapılacağını gösteriyor. İş yerine 'Ş-Şüpheli' kodu verilmişse, denetim süreci başlatılıyor. Bu denetimlerde, iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunulup bulunulmadığı tespit edilmeye çalışılıyor. 

Hizmet dökümünde 'Ş' harfi bulunması, emekliliği engellemez. Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar, denetim süreci sonuçlanmadan emeklilik talebinde bulunabilir ve aylıkları bağlanabilir. Ancak denetim sonucunda bildirilen hizmetlerin sahte olduğu tespit edilirse, söz konusu primler iptal edilir ve emeklilik hakkını kaybedenlerin aylıkları kesilir. Bu durumda yersiz ödenmiş aylıklar da geri istenir.

'K' koduyla işaretlenen iş yerleri ise SGK tarafından araştırılır ve sahte olup olmadığı belirlenir. İş yerinin sahte olduğu tespit edilirse, bu iş yerinden yapılan sigorta bildirimleri geçersiz sayılır.