meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

SGK uzmanı olası rakamları açıkladı: Asgari ücrette hesaplama sil baştan

Asgari ücret maratonu işçi, işveren ve hükümet yetkilerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde başladı.

EKONOMİ 12.12.2023 10:52:00 0
SGK uzmanı olası rakamları açıkladı: Asgari ücrette hesaplama sil baştan

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı, 13 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşti. Toplantıda, işçi tarafını temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetlerinin bir araya geldi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı, işçi tarafını temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetlerinin bir araya gelmesiyle gerçekleşti. Toplantıdan önce temsilciler önemli açıklamalar yaparken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Çalışanlarımızın gelirini enflasyona ezdirmeyecek” mesajını yeniledi. SGK Uzmanı İsa Karakaş, TGRT Haber ekranlarından yeni asgari ücrete yapılabilecek zam oranını hesapladı. 

BAKAN IŞIKHAN’DAN İSTİHAM VURGUSU

Ankara’da Bakanlık’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı öncesinde Bakan Işıkhan önemli mesajlar verdi. Işıkhan “Asgari ücret düzeyi esasında tüm gelirleri dolaylı olarak etkilemesi sebebiyle sadece asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil, aynı zamanda tüm sektörleri, tüm çalışanları ve tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur” dedi. 

Açıklamalarına devam eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı “Asgari ücretin belirlenmesi çalışma barışının yanı sıra işsizlik ve kayıt dışı istihdam gibi iş gücü piyasası dinamikleri açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Bu çerçevede şartlar ne olursa olsun 21 yıldır gerek kayıt dışı istihdamda gerek işsizlikle yaptığımız mücadeleye devam edeceğimizi özellikle belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

İŞÇİ VE İŞVEREN TEMSİLCİLERİNDE DE AÇIKLAMA GELDİ

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Ekonomimizdeki iyileşme sürecinin korunmasını önemsiyoruz" dedi. Akkol, tüm tarafların memnun olacağı bir rakam üzerinde anlaşılmasını umduklarını ifade etti. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise Asgari ücret pazarlık ücreti değildir, Asgari ücret bir koruma ücretidir. Asgari ücret açlık sınırının altındadır” açıklamalarını yaptı.

İKİNCİ TOPLANTININ TARİHİ BELLİ OLDU

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 18 Aralık'ta yapacak.

SADECE ENFLASYON RAKAMLARIYLA 15.250 TL

Şu anda mevcut asgari ücret 11.402 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücrete yüzde 30’luk bir zam yapılırsa 14.822 liraya çıkıyor. Eğer asgari ücreti %35’lik bir zam yapılırsa 15.392lira oluyor asgari ücret. Yüzde 40’lık bir zam yapılırsa 15.962 TL oluyor. Asgari ücreti %45 bir zam yapılırsa 16.532 lira oluyor. Asgari ücreti %50 zam yapılırsa da 17.103 TL oluyor. 

Enflasyon farkı 5 aylık enflasyon farkı elimizde net bir şekilde yine büyüme oranları tahmini biliyoruz. Bunun dışında geçen yılki verileri de göz önünde bulundurup matematiksel olarak kendimize göre bir hesap yaptık. Hemen şunu da ifade edeyim, geçen sene de aynı şekilde bir hesaplama yaptık. Yine bu dönemde Türkiye gazetesiyle yayınladık ve sadece küsurat dahil rakamı aynen tutturduk. O zaman şimdi tutturalım diye rakamları alalım.

Yani bugün itibariyle bakın bugün diyorum. Bugün itibariyle derken 5 aylık enflasyon verisi net olarak elimizde 5 aylık enflasyona göre ele aldığımız zaman 15.250 TL. Yani bugün itibariyle Asgari ücret Tespit Komisyonu olmasa bile bugün itibariyle ne kadarmış? 15.250 TL.  Yani mevcut enflasyon rakamına göre söylüyorsunuz. Evet, refah payı hariç evet yine yıl sonu enflasyon hedefimiz.

17-18 TL BANDINDA BEKLİYORUZ

Bizim hesaplarımıza göre 17 bin ile 18 bin bandı arasında asgari ücretin açıklanmasını bekliyoruz. Bugün itibariyle sadece enflasyon farkını baz alırsak herhangi bir refah payı olmasa bile asgari ücret 15 bin 250 TL. Yılsonu OVP ve Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon farkı göz önünde bulundurduğumuz zaman yüzde 38'lik zamla 15 bin 735, yüzde 50 zamla 17 bin 104 TL, yüzde 55 ile 17 bin 675 TL, yüzde 60 zam yapılması halinde 18 bin 245 TL olacak.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.5° / 19.5°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim