Sıfır Atık nedir ve Sıfır Atık Projesi hangi bakanlıklar yapmaktadır merak ediliyor. Sıfır Atık, döngüsel ekonomi ve malzemeleri mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutarak atık ve kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlayan ekonomik bir sistemdir. Sıfır Atık nedir? Sıfır Atık Projesi hangi bakanlıklar yapmaktadır? Detaylar haberimizdedir…
Döngüsel ekonomi, ürünleri, bileşenleri ve malzemeleri mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutarak atık ve kirliliği ortadan kaldırmayı amaçlayan ekonomik bir sistemdir. Bu, al-yap-at modeline dayanan geleneksel lineer ekonominin tersidir.
Döngüsel ekonomi üç ilkeye dayanmaktadır:
Döngüsel ekonominin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi avantajı vardır:
Azaltılmış atık ve kirlilik: Döngüsel ekonomi, ekonomimizin ürettiği atık ve kirliliğin miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, ürünleri, bileşenleri ve malzemeleri mümkün olduğu kadar uzun süre kullanımda tutmayı hedeflemesidir, bu da yeni kaynaklar çıkarma ve yeni ürünler üretme ihtiyacını azaltır.
İyileştirilmiş kaynak verimliliği: Döngüsel ekonomi, ekonomimizin kaynak verimliliğini artırmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, ilk etapta malzeme ve kaynak kullanımını en aza indirmeyi, atık malzemelerin yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü en üst düzeye çıkarmayı hedeflemesidir.
Sürdürülebilir ekonomik büyüme: Döngüsel ekonomi, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni, atık bertaraf maliyetlerinin düşürülmesine ve geri dönüşüm ve yeniden kullanım endüstrilerinde yeni işler yaratılmasına yardımcı olabilmesidir.
Kısaca döngüsel ekonomi uygulamaları şu şekilde sıralanabilir:
Döngüsel ekonomi, ekonomi hakkında umut verici yeni bir düşünme şeklidir. Atık ve kirliliği azaltma, kaynak verimliliğini artırma ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi teşvik etme potansiyeline sahiptir. Daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlerken, döngüsel ekonomi giderek daha önemli bir rol oynayacak.
Sıfır Atık Projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na aittir.