Silikozis, silika tozuna maruz kalınması sonucu ortaya çıkar. Silika tozu, kum, toprak veya granit gibi minerallerde bulunur. Madencilik sektöründe çalıştığınızda, mineralleri yonttuğunuzda (örneğin, bir alanı delmek veya kazmak) toz havaya nüfuz eder. Bu havayı sürekli solumak silikozis hastalığına neden olur.
Silikozis, silika tozunu soluduğunuzda akciğerlerinizde oluşan hasardan kaynaklanır. Silikozis bulaşıcı değildir. Bir virüs veya bakteriden dolayı meydana gelmez.
Silikoz, ciğerlerinizde silika tozu birikmesine karşı vücudun verdiği tepkidir. Bu durum sonucunda çeşitli belirtiler ortaya çıkar:
Silikozis silika içeren toza maruz kalan kişilerde görülür. Bu alanlardaki işlerde çalışanlar silikozis hastalığına yakalanmak için yüksek risk altındadır:
Silikoz teşhisine yardımcı olacak testler şunlardır:
Göğüs röntgeni veya BT taraması: Bu test, akciğerlerinizde hasar olup olmadığını kontrol eder.
Bronkoskopi: Doktor, hasar olup olmadığını kontrol etmek için ucunda küçük bir kamera bulunan uzun, ince bir tüpü ciğerlerinize sokar. Bu işleme bronkoskopi denir.
Biyopsi: Akciğer dokusu biyopsisinde, doktor bir nodül örneği almak için göğsünüzden akciğerlerinize bir iğne yönlendirecektir.
Balgam testi: Balgam testi, tüberküloz (TB) gibi akciğer hastalıklarının değerlendirilmesine yardımcı olacaktır.
Silikoz, toprak, kum, granit veya diğer minerallerin parçalanması, kesilmesi, delinmesi veya öğütülmesiyle oluşan kristal silika maruziyetinden kaynaklanır. Silikozisin tedavisi yoktur, şayet akciğerler bu hastalıktan dolayı hasar gördüyse bu hasar onarılamaz. Silikoziste uygulanan tedavi yöntemleri hastalık belirtilerini önlemeye yönelik olacaktır. Silikozis tedavisinde ilk adım, silika tozuna daha fazla maruz kalmayı önlemektir. Silikaya maruz kalınan işyeri değiştirilmelidir. Hasta sigara içiyorsa sigarayı kesinlikle bırakmalıdır. Silikozis tedavisi için şu yöntemler kullanılır:
İlaç tedavisi:
Oksijen terapisi:
Akciğer nakli ameliyatı:
Silikoz geliştiğinde doktorunuz akciğer hasarının derecesini testlerle değerlendirecektir. Silikozis akciğer hastalığının kötüleşmesini önlemek için, silika ve diğer akciğer tahriş edici kaynaklarından, örneğin iç ve dış hava kirliliği, alerjenler ve dumandan uzak durmak önemlidir.
Silikozis hastalığı, akciğer kanseri, verem, böbrek hastalığı, başta KOAH olmak üzere, amfizem ve kronik bronşiti içeren diğer akciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırır.
Silise yoğun maruz kalma, bir yıl içinde silikozise neden olabilir. Ancak semptomların ortaya çıkması genellikle en az 10 ila 15 yıl sürer.