meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Siz de bu takviyeyi kullanıyor musunuz? Bilim insanlarına göre hiçbir işe yaramıyor!

Genetik, çevresel faktörler ve stres sebebiyle yaşanan saç ağarması, takviyelerle önlenebilir mi? Yapılan araştırmalara göre içinde birçok vitamin bulunan bu ürünler bilim insanları için yeterli değil.

SAĞLIK 4.01.2024 15:57:00 0
Siz de bu takviyeyi kullanıyor musunuz? Bilim insanlarına göre hiçbir işe yaramıyor!

Saçların beyazlaması insan varoluşunun doğal bir ilerlemesi ve yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası. Ancak bir kişinin saçının ne kadar hızlı beyazlaşmaya başlayacağı, altta yatan sağlık durumu, bazı ilaçların kullanımı, vitamin ve minerallerdeki eksiklikler gibi bu gelişimi etkileyebilecek çeşitli faktörlere bağlı olabiliyor.

SAÇ AĞARMASI GENETİK OLABİLİYOR

Dermatolog olan Jonathan Zippin'e göre, bir kişinin saçının ne kadar çabuk ağaracağı aynı zamanda genetiği tarafından da belirlenebilir. Örneğin, bir kişinin ebeveynleri saçlarının çok erken ağardığını gördüyse, kendisinin de benzer bir şey yaşaması muhtemel. 

Uzmanlar beyaz saçın bazı nedenlerini çözmüş olsalar da bunu yavaşlatmanın veya önlemenin etkili yollarını hâlâ bilmiyorlar. 

KİMYASAL BİR SÜRECİN SONUCU

Beyaz saç bazı durumlarda yaşlanma sırasında vücutta meydana gelen kimyasal süreçlerin bir sonucudur. Kişi yaşlandıkça vücutta bulunan katalaz adı verilen bir enzimin  etkinliği azalma eğilimi gösterir. Bu enzim vücudun hidrojen peroksit seviyelerini kontrol eder. Vücut yaşlandıkça daha fazla hidrojen peroksit üretme eğilimi gösterir, bu da katalazın eskisi kadar verimli çalışmadığı anlamına gelir. 

Dermatolog Michele Green'e göre hidrojen peroksit seviyesi arttıkça melanin baskılanıyor ve pigmentasyon azalıyor. Basit bir ifadeyle saça rengini veren melanin sentezi için yapılan işlem bozuluyor ve yeterli miktarda melanin sağlanamayan saç rengini kaybederek griye dönüyor.

STRES BİLE SAÇ BEYAZLATIYOR

Ancak saçların beyazlamasına neden olan tek faktör bu doğal süreç değil. Genetik, belirli sağlık koşulları, cilt tipi, stres seviyeleri ve diyet, kişinin saçının ne kadar çabuk beyazlamaya başlayacağını belirleyen faktörler.

ANTİ-GRAY TAKVİYELER İŞE YARIYOR MU?

Saçların beyazlama oranını azaltmayı vaat eden birçok takviye var. "Anti-Gray" takviyeleri olarak bilinen bu ürünlerin üreticileri, takviyelerinin saç pigmentasyonunu, yani rengini eski haline getirebileceğini ve grileşme oranını azaltabileceğini belirtiyor. Bu ürünlerin çoğu B6 vitamini, B5 vitamini, Kataliz, Bakır, Paraaminobenzoik asit (PABA), L-tirozin, Biyotin, Çinko ve Selenyum içeriyor.

Aralarında biyotin, çinko, bakır, prion ve B6 vitamininin de bulunduğu bileşenlerden bazılarının saç sağlığı ve büyümesi için önemli olduğu düşünülüyor.

L-tirozin ve katalaz gibi bileşenler, saç renginin bozulmasını önleme ve melanin üretimini artırma aracı olarak formülasyonlara dahil ediliyor.

Selenyum ve B5 vitamini ise antioksidan ve saçların beyazlamasına neden olan oksidatif stresin önlenmesine yardımcı oluyor. Ancak bu bileşenlerin de gri saçların büyümesini engellediğini kanıtlayan hiçbir çalışma yok.

BİLİM İNSANLARI NE DİYOR?

Bilim adamları, tüm bu anlatılanlardan yola çıkarak Anti-Gray takviyelerinin gerçekten yaratıldıkları amaç için işe yaradığını gösteren hiçbir klinik veri ve kanıt olmadığı sonucuna vardı. Bu nedenle, somut veriler elde edilene kadar uzmanlar, bunları tüketiciden satın almanın anlamsız olduğunu belirtiyor. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

24.6° / 18.2°

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin

Oltu Belediyesi Zabıta Ekiplerinden Ekmek Fırınına Denetim