Grip veya alerji gibi nedenlerle ortaya çıkan hapşırma burun boşluğundaki tahriş edici maddelerin dışarı atılmasını sağlıyor. Bu durumu durdurmaya çalışmak ise sağlık için oldukça zararlı.
Gün içinde bazı nedenlerden dolayı hapşırabiliyoruz. İşlevi burun boşluğundan mukus içeren tahriş edici maddeleri dışarıya atmak olan hapşırmayı durdurmaya çalışmak ise bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bunun son örneği İskoçya'da yaşandı. Otuzlu yaşlarında bir adam araba kullanırken burnunu sıkarak ve ağzını kapatarak hapşırmayı durdurmaya çalıştı. Durdurmaya çalıştığı hapşırmanın şiddeti o kadar yoğundu ki soluk borusunda 0,8 milimetrelik bir delik oluştu.
Hastanenin acil servisine vardığında hastanın boynunun her iki yanında şişlik vardı ve boynunu hareket ettirmekte zorluk çekiyordu. Röntgende, havanın derinin altındaki derin dokularda sıkıştığı bir durum olan cerrahi amfizem ortaya çıktı.
BT taramaları, yırtığın üçüncü ve dördüncü servikal omurlar arasında meydana geldiğini ve göğüsteki akciğerler arasındaki boşlukta hava biriktiğini gösterdi. Şiddetli ağrı yaşayan adamı muayene eden doktorlar nefes alırken ıslık sesleri fark etti. İlginç bir şekilde adam hâlâ konuşabiliyor, yutkunabiliyor ve nefes alabiliyordu.
Doktorlar ameliyatın gereksiz olduğuna karar verdi ve bunun yerine stabil oksijen seviyelerinin sağlanması için hastayı iki gün hastanede gözlemledi. Daha sonra ağrı kesici ve ilaçlarla taburcu edilen hasta, beş hafta içinde yırtığı iyileşti.
Vaka, tek bir hapşırığın nefes borusu yırtılmasına neden olduğu bilinen tek örnek. Dundee Üniversitesi'nden Dr. Raid Nisr'e göre bu olağandışı olay hapşırmayı bastırmaya çalışan bireyler için bir uyarı olması gerekiyor. Çünkü bu durum trakeal yırtılmaya yol açabilir.
Hapşırma hava yolu basıncının artmasına neden oluyor, bunun engellenmesi ise söz konusu basıncın 20 kat artmasına yol açabilir.