meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Sodyum Bikarbonat ne işe yarar? Sodyum Bikarbonat Nedir?

Kabartma tozu olarak kullanılan, keklerimizin ve unlu mamullerimizin kabarmasında kullanılan kabartma tozunun sağlığımıza birçok yönden katkı sağladığını biliyor muydunuz?

AKTUEL 7.03.2023 15:02:25 0
Sodyum Bikarbonat ne işe yarar? Sodyum Bikarbonat Nedir?

Özellikle limonla birlikte karıştırılarak tüketildiğinde metabolizmamızı hızlandırarak, kilo vermemizi kolaylaştıran, tıp dilindeki karşılığı sodyum bikarbonat olan karbonat, detoks etki göstererek, vücudumuzu toksinlerden arındırıyor.

Sodyum Bikarbonat Nedir

Vücudumuzun Ph seviyesini dengeleyen yani kanımızdaki asit yükünü hafifletip, vücudumuzu alkalileştiren sodyum bikarbonat; bu özelliği sayesinde mide ve bağırsak sağlığımızı koruyor.

Kimyasal formülü NaHCO3 olan bu kimyasal bileşik; böbrek, sindirim hatta ağız ve diş sağlığımızı bile önemli ölçüde gözetiyor.

Halk arasında kısaca adı ile kabarta tozu 2 birim sodyum ve 3 birim karbonun birleşmeyi ile ortaya çıkan tuz çeşididir.

Sodyum bikarbonat faydaları başlıklı bu yazımızda aynı zamanda karbonatı hangi alanlarda ve nasıl kullanabileceğinizden de kısaca bahsetmek istiyoruz.

Sodyum Bikarbonat Özellikleri

Sodyum bikarbonat özellikleri beyaz katı halde bulunan bir toz olmasıdır. Anti asit özelliği bulunan sodyum bikarbonat hafif acı tadı bulunmaktadır. Suda çözünür.

İşte karbonatın yararlarına dair bilmeniz gereken ayrıntılar:

Sodyum Bikarbonat Faydaları:

Karbonatın en önemli yararlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Böbrek ve idrar yolu sağlığımızı koruyor

Harika bir antiinflamatuar etki gösteren karbonat; böbrekleri ve idrar yollarını temizleyerek, bakteri ve mikroplardan arındırıyor.

Kadınlarda sıklıkla görülen bir idrar yolu enfeksiyonu olan sistinin doğal tedavisinde oldukça işe yarıyor.

Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olarak, hem böbrekleri hem de safra kesesini temizliyor.

Vücutta ve kanda asit birikimini önleyerek, biriken asidi nötralize ediyor.

Bir bardak suya birkaç damla limon suyu ve bir yemek kaşığı karbonat ekleyip, bu karışımı tükettiğinizde böbrek ve idrar yollarınızdaki iltihaplanmaları tedavi edebilirsiniz.

  • Sindirim sistemini ve metabolizmayı hızlandırıyor

Kısa bir sürede bölgesel yağlarından kurtulmak ve zayıflamak isteyenlerin en çok yararlandığı doğal yöntemlerden biri olarak, metabolizmayı ve sindirimi hızlandırıyor.

Midenin aşırı asit salgılamasını da önlediğinden gastrit ve reflü sorununa son derece iyi geliyor.

Mide gazını, midedeki şişkinliği ve kabızlığı gideren karbonat, özellikle alkali diyet listelerinde sıklıkla yer alıyor.

Hücrelerin oksijen üretimini ve iletimini arttıran, böylelikle kasın yağa dönüşmesini engelleyen karbonat; bölgesel yağlanmayla da savaşıyor.

Vücudunuzu toksinlerden arındırmak, bağırsaklarınızı atık maddelerden daha hızlı bir şekilde temizlemek, sindiriminizin daha hızlı ve rahat çalışmasını sağlamak adına karbonatlı su tüketebilirsiniz.

Fazlalık yağlarınızdan kısa bir sürede kurtulmak istiyorsanız; 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı karbonat ve 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu ilave edin.

Malzemeleri güzelce karıştırın. Bu karışımı her gün aç karnınıza için.

  • Antioksidan etki gösteriyor

Antioksidan görevi üstlenerek, detoks etki gösteren yani zararlı organizmaları vücudumuzdan uzaklaştıran karbonat; kanı ve karaciğeri temizliyor.

Karaciğer sağlığını koruyarak, karaciğerin görevini daha iyi bir şekilde yerine getirmesini sağlıyor. Yani karaciğer yağlanması riski ile karşılaşma olasılığınızı düşürüyor.

  • Dişleri beyazlatıyor

Dişlere sürüldüğünde dişleri beyazlatan karbonat, diş lekelerini gideriyor, ağızdaki mikrop ve bakterileri yok ediyor.

Bakteri ve mikropları öldürdüğü için ağızda ve dişte iltihaplanma oluşumunu önlüyor. Aynı zamanda dişlerin çürümesini de engellemiş oluyor.

Ağız bakımında yıllardır pek çok kişi tarafından diş macununa alternatif olarak kullanılan sodyum bikarbonat; dişlerinizin parlak ve pırıl pırıl görünmesini sağlıyor.

Karbonat ile diş ve ağız bakımınızı gerçekleştirmek adına diş fırçanızı ıslattıktan hemen sonra bir miktar karbonata değdirin. Daha iyi bir sonuç elde etmek istiyorsanız karbonata birkaç damla limon suyu sıkın.

Limon ve karbonat karışımıyla dişlerinizi fırçalayın.

Aşırı kullanım diş minelerine zarar verebileceğinden karbonat ile dişlerinizi haftada 2-3 seferden daha fazla fırçalamamaya özen gösterin.

  • Ağız içi yaralarını iyileştiriyor

Sodyum bikarbonatın faydaları arasında ağızda aft oluşumuna yol açan bakteri ve mikropları öldürmek, ağızda iltihap oluşumunu önlemek de bulunuyor.

Ağız içindeki yaraların doğal tedavisi amacıyla 1 su bardağı su ile 1 tatlı kaşığı karbonatı iyice karıştırdıktan ve karışıma birkaç damla limon suyu damlattıktan sonra bu karışımla ağzınızı 3-4 dakika boyunca çalkalayın.

Bu işlemi haftada 2-3 sefer tekrar edebilirsiniz.

  • Cildi güzelleştiriyor

Cilt bakım maskelerinde sıklıkla kullanılan, cildi gençleştirici ve güzelleştirici bir rol üstlenen karbonatla hazırlanan maske; cildi akne ve sivilcelerden derinlemesine arındırıyor.

Doğal bir peeling olarak, cildin en üst katmanını kapsamlı bir şekilde temizliyor. Ciltteki kir, makyaj kalıntılarını ve tozu ciltten uzaklaştırıyor.

Aynı zamanda cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak, cildin daha genç ve çekici görünmesini sağlıyor.

Özellikle yağlı ciltler için birebir olan karbonat maskesi, cildin daha mat görünmesine olanak tanıyor.

Cildinizdeki yağlı görünüme bir son vermek, cilt parlamalarını engellemek, akne ve sivilcelerin yanı sıra lekelerin de görünümünü hafifletmek için karbonat maskesine bir şans verebilirsiniz.

  • Saç yıpranmasını önlüyor

Cilt bakımının yanı sıra saç bakımında da mucizevi bir rol üstlenen karbonat; klorürürün saça zarar vermesini engelliyor.

Klorürlü suyun saçta yıpranma, kırılma ve saç dökülmesine neden olmasının önüne geçiyor.

Saçlarınızdaki dökülme, kırılma ve yıpranmayla mücadele aşamasında duş almadan önce saçlarınıza karbonatlı su uygulayabilirsiniz.

Saç yıpranmasını önleyen harika bir saç spreyi hazırlamak için 1 yemek kaşığı karbonatı 1 su bardağı su ile karıştırın. Bu karışımı minik bir sprey şişesine koyun.

Her duş, deniz ya da havuzdan 5-10 dakika önce bu karışımı saçlarınızın tamamına sıkın.

Böylelikle saçlarınızı klorürlü suyun olumsuz ve saçları yıpratıcı etkisine karşı maksimum seviyede koruyabilirsiniz.

Cilt Lekelerini Gideren Karbonat Maskesi

Bu mükemmel maske tarifimiz cilt lekelerini, sivilce ve akneleri gidermenin yanı sıra cildi beyazlatıyor.

Cilt renginin en az birkaç ton açılmasına imkan tanıyor.

Daha aydınlık, genç, ışıltılı ve canlı görünen bir cilt için bu maskeyi en yakın zamanda denemenizi öneriyoruz.

Malzemeler:

  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı yaş maya
  • 10 damla kadar taze sıkılmış limon suyu

Hazırlanışı:

  • Tüm malzemeleri bir kasede iyice karıştırdıktan sonra temiz cildinize, özellikle cildinizdeki sorunlu bölgeye güzelce yedirerek, sürün.
  • 30 dakikalık bekleme süresi dolduğunda cildinizi durulayabilirsiniz.
  • İşlem esnasında mümkünse cam kase ve tahta kaşık kullanmanızı öneriyoruz.

Sodyum Bikarbonat Kullanım Alanları

Saç, cilt ve genel sağlığımızı korumada kullanabileceğiniz karbonatı, aynı zamanda ev temizliğinde harika bir temizlik malzemesi olarak da kullanabilirsiniz.

Hatta ter kokusunu gidermek amacıyla bile bu kimyasaldan yararlanabilirsiniz.

İşte, karbonatın diğer kullanım alanları:

  • Ter kokusunu önleme:

Koltuk altı bölgesinde bakteri oluşumunu engelleyen karbonat, böylelikle kötü kokularla da savaşıyor.

Koltuk altı bölgenizi bakterilerden arındırmak adına bir miktar karbonatı koltuk altınıza sürün.

  • Meyve ve sebzeleri kimyasal ilaçlardan temizleme:

Meyve ve sebzeleri haşeratlardan korumak adına tarımda kullanılan kimyasallar, maalesef ki atık şeklinde besinlerimizin üzerine adeta yapışıyor.

Bu besinleri tükettiğimizde ise kimyasal ilaçların zararlı etkilerine maruz kalıyoruz.

Kimyasalların zararlarından hem kendi hem de ailenizin sağlığını korumak adına 2 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 su bardağı suyu bir sprey şişesine koyun ve şişeyi iyice çalkalayın.

Meyve ve sebzelerinizi tüketmeden önce bu spreyden üzerlerine püskürtün.

  • Ev temizliği:

Kötü kokularla savaşan sodyum bikarbonatı, buzdolabınızı temizlemek, çaydanlık, tencere gibi çelik mutfak malzemelerinizin kararmasını engellemek, hatta tıkalı lavabolarınızı rahatlıkla açmak adına bile kullanabilmeniz mümkün!

Aynı zamanda mutfak tezgahını ve dolaplarını temizlemek, bulaşıklarınızın pırıl pırıl olmasını sağlamak adına da yağı derinlemesine temizleyen karbonatı kullanabilirsiniz.

Sodyum Bikarbonat Zararları

Sodyum bikarbonatın aşırı ve düzenli tüketimi sağlığımızın olumsuz bir şekilde etkilenmesine yol açabiliyor.

Karbonat bir tuz çeşidi olduğundan tansiyon ve kalp hastalarının düzenli ve aşırı tüketimden mümkün mertebe kaçınmaları, doktorlarına danışmadan karbonatlı su içmemeleri gerekiyor.

Aşırı kullanım dişlere zarar verdiğinden haftada 2-3 seferden daha fazla karbonatla dişleri fırçalamaktan uzak durmanız önem arz ediyor.

Aşırı miktarda alkali su tüketimi, mide bulantısı, kaslarda seğirme, el ve yüz seğirmeleri, el titremesi, vücutta karıncalanma gibi bazı metabolik alkoloz semptomlarına neden olabiliyor.

Vücuttaki asit miktarının yok denecek kadar az olması olarak adlandırılan metabolik alkoloz; kalp yetmezliği, ödem, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarını hatta ölümle sonuçlanabilecek durumları beraberinde getirebiliyor.

Bu yüzden düzenli tüketimden kaçınmanız, haftada 2-3 seferden daha fazla karbonatlı su içmemeniz, birkaç ay karbonatlı su tüketimine mutlaka ara vermeniz sağlığınız adına son derece önem arz ediyor.

Bu yazımızda kısaca sodyum bikarbonat ne işe yarar? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Her daim sağlıkla kalmanız dileğimizle…


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

26.4° / 21.7°

DEVA PARTİSİNDE NÖBET DEĞİŞİMİ RİZE İL BAŞKANI OLDU

CHP RİZE'DE YENİ BAŞKANINI SEÇTİ

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday