Spor yapmaya niyetliyseniz karar vermede en çok zorlandığınız şey bunu ne zaman yapacağınız olur.
Egzersize başlamak zor ama fayda görmeye başladıktan sonra insanda bir yaşam biçimi olmaya başlıyor. Ancak fiziksel aktivitelerden alacağınız verim hangi saatlerde yaptığınıza göre değişiyor. Çünkü günün belirli bölümleri egzersiz konusunda farklı faydalar sunuyor.
Uzmanlar, sabahları egzersiz yapan kişilerin ilk işlerini başardıkları için kendilerini çok iyi hissettiklerini ve daha az dikkat dağıtıcı şeylerle karşılaştıklarını söylüyor. Öğleden sonra yapılan antrenmanlar ise daha uzun yaşamakla bağlantılı.
Araştırmalar, sabahları egzersiz yapmanın formda kalmanızı sağlamanın en kolay ve en iyi seçeneği olduğunu öne sürüyor. Yakın zamanda yayınlanan bir çalışma, sabah 7 ile sabah 9 arasında egzersiz yapmanın kilo kaybına yardımcı olabileceğini ortaya koydu.
Araştırmacılar, 20 yaş ve üzeri 5.200 kişiden elde edilen verilere dayanarak, sabahları yapılan orta ila şiddetli egzersizlerin, öğlen veya öğleden sonra yapılan egzersizlere göre daha düşük bir vücut kitle indeksi ile ilişkili olduğunu buldu.
Bulgularda birkaç faktörün rol oynayabileceği belirtiliyor. Örneğin, sabah egzersizi yapanların, öğlen veya öğleden sonra egzersiz yapanlara göre hiç tütün veya alkol tüketmemiş olma, her gün aynı saatte sürekli egzersiz yapma ve daha az kalori tüketme olasılıkları daha yüksekti.
Hong Kong Politeknik Üniversitesi'nde araştırma görevlisi Doçent Tongyu Ma da, sabah erken saatlerde yemek yemeden önce egzersiz yapmanın, günün diğer zamanlarında egzersiz yapmaktan daha fazla kilo kaybına yol açabileceğini belirtiyor. Tıp ve Beslenme Profesörü Ross Andersen ise sabahları egzersiz yapmak muhtemelen başka faydalar da sağlıyor: kilo kontrolü ve daha sağlıklı yaşam.
Finlandiya'daki araştırmacılar, günün erken saatlerinde uyanan kişilerin, gece kuşlarıyla karşılaştırıldığında, erkekler için günde yaklaşık 30 dakika, kadınlar için ise yaklaşık 20 dakika daha fazla fiziksel aktivite yapmayı başardıklarını buldu.
Araştırmacıların raporuna göre, sabah 6 ile sabah 8 arasında egzersiz yapan kadınların karın yağlarında ve kan basınçlarında daha fazla azalma görüldü ve akşamın erken saatlerinde egzersiz yapanlara kıyasla daha güçlü bacak kasları elde edildi.
2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre ise, gece boyunca aç kalındıktan sonra sabah bir şey yemeden egzersiz yapan kişiler, günün ilk öğününü yedikten sonra egzersiz yapanlara kıyasla iki kat daha fazla yağ yaktı.
Aç karnına yapılan bu tür egzersizler, insülin tedavisi gören ve hipoglisemi riskini artırabilecek diyabet hastaları için ise uygun değil. öğretim görevlisi Javier Gonzalez bu kişiler kalplerinin pompalanmasını sağlayacak enerjiye sahip olamayacaklarından egzersizden önce biraz sert siyah kahve içmeyi deneyebilir.
Yapılan başka bir araştırmaya göre ise öğlen ve öğleden sonra egzersiz yapmak, çoğunlukla sabah veya akşam yapılan egzersizlere kıyasla tüm nedenlerden erken ölüm ve kalp hastalığı riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılı. Bu faydalar özellikle yaşlı yetişkinlerde, erkeklerde, fiziksel olarak daha az aktif olan kişilerde veya önceden kalp hastalığı olanlarda görüldü.
Eğer yine de günün ilerleyen saatlerinde antrenman yapmayı tercih ediyorsanız, bunların da kendine özgü faydaları olabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, akşam 18:30 ile 20:30 arasında yapılan akşam egzersizi, üst vücut kas gücünü ve dayanıklılığını büyük ölçüde artırdı ve kadınlarda genel ruh halini iyileştirdi.