Türkiye'deki emeklilik sistemi, ikinci torba yasa ile birlikte yeniden gündeme geliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağkur primlerindeki eşitsizliklerin düzenlemesi ve kadınların emeklilik süreçleri için yapılan düzenlemeler, Meclis'in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek.
Peki emeklilik reformundan kimler yararlanacak?
SSK, Bağkur prim eşitliği ve emeklilikte kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayacak düzenlemelerin 2. torba yasa ile birlikte Meclis açıldığında gündeme gelmesi bekleniyor.
Asgari ücrete yapılan temmuz zammı, ardından 1. torba yasa ile emekli ve memur zammı düzenlemeleri sonrası sıra emeklilik için yapılacak reform çalışmalarına geldi.
Bunun yanı sıra Ağustos ayında milyonlarca kamu çalışanının 2024 ve 2025 yılları için sosyal ve mali haklarını belirleyecek toplu sözleşme görüşmelerinde ilk aşama tamamlandı.
Maaş zamlarını direkt etkileyecek olan görüşmelerde genele ve hizmet kollarına ilişkin maddelerin müzakeresi yapıldı. Toplu sözleşme zammı bu ay içerisinde açıklanacak.
Toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından Meclis'in açılmasıyla birlikte ikinci önemli torba yasa gündeme gelecek. Torba yasa içinde Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için iki büyük reformun olması öngörülüyor.
Emeklilik düzenlemesinde atılacak ilk adımlardan biri Bağkur'lular için yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; küçük esnaf ve çiftçiler dahil 1 milyon Bağkur'lunun prim şartını 9.000 günden 7.200 güne indirecek çalışmayı tamamlayacak.
Tarih kriteri de ele alınacak. Yapılacak düzenlemenin tüm süreçleri kapsayıp kapsamayacağı açıklanacak.
Geçen Mart ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlarda yaş şartı kaldırıldı. EYT'lilerden Bağkur'lu kadınlar 7200 günü, erkekler ise 9000 günü tamamladığında emekli olabiliyor.
Yeni düzenleme eğer tüm süreleri kapsarsa; Bağkur reformu kapsamına giren EYT'li erkek sigortalıların da yaşlılık aylığı alma koşulu 7200 güne inecek.
Böylece kadın ve erkek sigortalılar eşitlenmiş olacak. 7200 günü tamamlayan emekli olabilecek.
Emeklilik sisteminde gerçekleşecek 2. reform ise ev kadınları ve anneler için yapılacak. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'ini devletin karşılayacak. Bu modelin de Meclis'e sunulacak torba tasarı ile hayata geçirilmesi planlanıyor.
Yapılacak düzenleme ile birlikte isteğe bağlı sigorta için başvuru yapan tüm kadınlara prim desteği verilecek. Ev kadınları aylık 4.292,52 lira yerine 2.861,68 lira prim ödeyerek emekli olabilecek.
Asgari ücret yükseldikçe prim desteği de yükselecek.
Emeklilik reformu kapsamında bir düzenleme de 'yaş' için yapılacak. Çalışmaya göre emeklilik yaşı annelerde çocuk sayısına göre şekillenecek.