Tarih: 31.07.2023 15:29

Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına müjde! Emekli olacaklar...

Facebook Twitter Linked-in

Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda güzel bir gelişme yaşandı. TBMM'ye sunulan kanun teklifi ile staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının EYT için borçlanma yöntemi ile emeklilik yolu açılıyor.

Staj ve çıraklık programları, meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler ve gençler için önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak son zamanlarda, bu programlardan kaynaklanan mağduriyetler gündeme gelmeye başladı. Özellikle bazı öğrenciler ve gençler, staj veya çıraklık süreçlerinde yaşadıkları olumsuz deneyimler nedeniyle hayal ettikleri mesleklere adım atmakta zorlanıyor.


Mağduriyetlerin başlıca nedenleri arasında, bazı işverenlerin yeterli eğitim ve denetim mekanizmalarını kurmaması, ücretsiz veya düşük ücretli çalıştırma gibi sorunlar öne çıkıyor. Bazı öğrenci ve gençler, staj veya çıraklık yaparken işverenler tarafından istismara uğradıklarını ve haklarının göz ardı edildiğini iddia ediyor.


Konuyla ilgili uzmanlar, staj ve çıraklık programlarının düzenlenmesinde daha sıkı denetimlerin ve standartların uygulanması gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda, öğrenci ve gençlerin haklarının korunması için daha etkin yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekiyorlar.


Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve eğitimciler, staj ve çıraklık programlarından kaynaklanan mağduriyetlerin çözümü için işbirliği içinde çalışma çağrısında bulunuyorlar. Özellikle meslek eğitimi alanında reform yapılması, işverenlerin bilinçlendirilmesi ve öğrenci-genç-öğretmen işbirliğinin güçlendirilmesi konularına odaklanarak bu sorunların üstesinden gelinmesi hedefleniyor.


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf tarafından hazırlanarak TBMM'ye sunuldu. Bu teklif ile staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yaşadığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa çözüm için ilk adım atıldı.


Teklifte, staj ve çıraklık dönemlerinin sigortalıların borçlanabileceği sürelerden sayılması ve sigortalılık başlangıç tarihinde esas alınması talep ediliyor. Bu düzenleme ile staj ve çıraklık sigortası ile emeklilik prim gün sayıları yetersiz kalan kişilerin EYT sorununa çözüm getirilerek, erken emeklilik hakkı verilmesi amaçlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —