Protein açısından zengin besinler arasında yer alan kırmızı etin en lezzetli kısımlarından biri olan biftek, tüm dünyada biftek olarak tanımlanmaktadır. Biftek nedir, çeşitleri nelerdir ve nasıl hazırlanır, biftek nasıl pişirilir?
İnsan sağlığına iyi gelen ve içeriğinde bulunan birçok vitamin ve mineralden dolayı uzamanlar sıklıkla tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Faydaları saymakla bitmeyen kırmız etin pişiriken uygulanan birkaç teknik bulunuyor. Etin en lezzetli bölümlerinden ayrılan ve biftek olarak yapılan steak son dönemlerde birçok restoran tarafından şef yemeği olarak sunulmaktadır. Tüm dünyada steak olarak bilinen ve birçok farklı çeşidi yapılan steak Türkiye'de biftek olarak bilinmektedir. Kırmızı etin, en az kalitesi ve pişirilme şekli kadar, göz dolduran sunumları da çok önemlidir. Sosyal medyada oldukça popüler olan Nusret'in hazırladığı birbirinden lezzetli steak'ler bütün dünyada en çok beğenilen biftekler arasında bulunuyor. Kırmızı etinin lezzetini doruklara taşıyan sosları ve birbirinden güzel steak nedir, steak pişirme tekniği nasıl yapılır İşte yanıtlar
STEAK NE DEMEK?
Son dönemde peş peşe açılan ve oldukça popüler olan steakhouselar sayesinde steak kelimesi sıkça duyar olduk.
Steak kelime anlamı ülkemizde biftek olarak geçiyor. Daha geniş anlamıyla steak, etin ızgarada farklı yöntemlerle pişirilmesi ve hazırlanmasına olarak adlandırılıyor. Steakhouse, biftekçi ve et lokantası olarak bilinmektedir.
Aynı zamanda MasterChef'te son dönemlerde çok kullanılan ve orada tanınan steak etin pişirilme tekniğini ifade eder.
Etin cinsi ve niteliği steakin lezzetini belirleme noktasında çok önemlidir. Bifteğin yanı sıra, bonfile, külbastı ve ızgara et steak kapsamında değerlendirilir.
STEAK PİŞİRME TEKNİKLERİ VE PÜF NOKTALARI
MasterChef'te birçok çeşidi yapılan ve oldukça şık sunumlarla şefler servis edilen Steak pişirme aşamaları doğru teknikler kullanıldığı takdirde zor değildir. Doğru uygulandığı takdirde çok kolay bir hale gelebilir.
Güzel bir steak yapmanın en önemli kuralı doğru eti seçip almaktır. Steak etini alırken etin parlak ve canlı renkte olmasına da dikkat etmeyi unutmayın.
Steak eti ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Yaklaşık 2-2.5 cm kalınlığında bir eti tercih etmeniz gerekiyor. Bazı steak çeşitleri 4-8 cm kalınlığında olabilir.
Eti aldıktan sonra mutlaka dinlendirmeniz gerekiyor. Buzdolabından çıkardığınız eti en az bir saat oda sıcaklığından dinlendirmeyi ihmal etmeyin.
Steak etini pişirmenin bir için en ideal olanı kalın, döküm bir tavadır.
STEAK PİŞİRME DERECELERİ VE DAKİKALARI
İlk olarak ocağı en yüksek ayarda açın ve tavanın iyice kızmaya bırakın.
Kızgın tavaya etinizi koyun ve ateş en yüksek seviyedeyken eti mühürleme işlemini yapın. Mühürleme işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri eti devamlı çevirmemek gerektiğidir.
Eti sadece bir kez çevirdikten sonra tavaya bir miktar tereyağı ve kekik ekleyin.
Eti ne kadar pişirmeniz gerektiğini eti nasıl sevdiğinize göre ayarlayabilirsiniz. Etin az veya çok pişmiş olmasına bağlı olarak pişirme süresi ve ısısı değişim göstermektedir.
Eğer az pişmiş et tercih ediyorsanız; etin her iki tarafını 52 derece ısıda, 1er dakika boyunca pişirmeniz gerekiyor.
Az orta pişmiş et için, etin her iki tarafının 55 derece ısıda 3 dakika boyunca pişirilmesi daha doğru olur.
Etin her iki tarafını 60 derecede 4 dakika boyunca pişirirseniz orta seviyede pişmiş steak eti yapmış olursunuz.
Orta iyi pişmiş steak eti için ısıyı 65 dereceye, pişirme süresini ise 5 dakikaya çıkarmanız gerekmektedir.
Çok pişmiş steak eti elde etmek istiyorsanız etin her iki tarafını 71 derece ısıda 7 dakika pişirmeniz gerekiyor.