Stresliyken bunu yaşadınız mı? Vücudunuz size alarm veriyor

Stres çoğu hastalığa doğrudan veya dolaylı olarak zemin hazırlayabiliyor. Yapılan araştırmalara göre bu olumsuz hissin sindirim sistemi üzerinde bile önemli bir etkisi var.

SAĞLIK 12.06.2023 12:54:55 0
Stresliyken bunu yaşadınız mı? Vücudunuz size alarm veriyor

Çok yediğinizde, aşırı tuzlu beslendiğinizde ve az su içtiğinizde şişkinlik hissetmeniz gayet doğal. Peki stresin sindirim sistemini etkilediğini biliyor muydunuz? 

STRES VE SİNDİRİM ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VAR?

Zihinsel stres ile sindirim sistemi arasındaki ilişki ilk bakışta kafa karıştırıcı görünebilir. İkisi arasında bir bağlantı olmaması gerekiyor gibi görünse de, özellikle stresli durumlarda midenizde ve bağırsaklarınızda rahatsızlıklar yaşamanız olasıdır.

Duygusal problemler mide yanmasına, ishale ve kabızlığa yol açabileceği gibi bağırsakların daralmasına ve genişlemesine de yol açabilir. Stres aynı zamanda daha az mide suyu üretmenize neden olur, bu da yiyeceklerden alınan maddelerin emilimini etkiler. Bu, özellikle midede daha belirgin bir parçalanma gerektiren protein içeren yiyecekler yediğinizde geçerlidir. 

İşte stresli olduğunuzu gösteren 5 fiziki belirti. 

MİDE EKŞİMESİ

Tekrarlayan veya beklenmedik mide ekşimesi, hem stresli olduğunuzu gösterebilir hem de uzun vadede daha fazla kaygıya neden olabilir. 

Mide asidi bağırsaklara giren patojenik bakterilere karşı korur, bu nedenle mide asidiniz düşükse bu bakterilerin girmesine izin verir ve zararlı bakterilerin aşırı çoğalmasına neden olabilir. Bu da vücudun B12 vitamini, folik asit, demir, kalsiyum ve çinko gibi besinleri emmesini engelleyebilir. Söz konusu besinlerdeki eksiklikler, stres ve kaygıyı artırabilen değişikliklere yol açabilir.

ŞİŞKİNLİK 

Neredeyse üçte birimiz karın şişkinliğinden etkileniyoruz, ancak birçok insan şişkinliği yalnızca yiyeceklerden değil, aynı zamanda stresli veya endişeli hissettiklerinde de yaşadıklarını bildiriyor. Stres yiyeceğin sindirilmemesine ve bağırsaklarda daha yavaş hareket etmesine neden olabilir, bu da iltihaplanmaya yol açar.

BAĞIRSAK HAREKETLİLİĞİ 

Psikolojik stres bağırsak işlev bozukluğuna da neden olur. Araştırmalar stresin bağırsak mikrobiyotasında bir değişikliğe yol açarak iltihaplanmanın artmasına neden olabileceğini düşündürüyor.

KİLO ALMAK

Stresin ve stres hormonu kortizoldeki artışın obezitede rol oynadığı biliniyor. Bu, kilo verme veya mevcut kilonuzu koruma çabalarınızın stres nedeniyle engellenebileceği anlamına gelir. Kortizolün, yağ hücrelerinin karın bölgesine yeniden dağılımına neden olduğu ve iştahınızı, özellikle de rahat yemek yeme isteğinizi artırdığı biliniyor. Bu nedenle, stresli olduğunuzda daha fazla yiyebilirsiniz.

HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU

Stres huzursuz bağırsak sendromuna da yol açabilir. Birçoğumuz stresli olduğumuz anlarda bağırsak hareketlerimizin arttığını hissetmişizdir veya yoğun strese maruz kaldığımız dönemlerde daha fazla sindirim problemi yaşadığımızı gözlemlemişizdir. Karın ağrısı, şiddetli kramplar, kabızlık veya ishal, sürekli gaz, hızlıca doymak, mide bulantısı, kusma, göğüste yanma hissi gibi belirtiler huzursuz bağırsak sendromunda sık yaşanabilir.