Son yıllarda hiçbir meyveye bu kadar ilgi olmamıştı. Süper meyve olarak adlandırılan aronyanı faydaları saymakla bitmiyor.
Üreticisinin de yüzünü güldüren aronya bitkisi, kolay yetişmesi, ürün rekoltesi ve fiyatıyla çiftçiye ciddi gelir sağlıyor.
Kütahya’nın Hisarcık ilçesi Güldüren köyündeki 7 dekar tarlaya kendi imkanlarıyla bin 400 aronya fidanı dikimi gerçekleştiren Ziraat Mühendisi Tunahan Arslan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Babam aronya meyvesini internette görmüş köyümüzde yetiştirmem için bana tavsiyede bulundu. Ben de bölgemize gelir getirecek yeni bir ürün kazandırmak amacıyla aronya’yı intenette araştırdım, zaten mesleğimle ilgili bir konu, bu nedenle köyümde de yetiştirmek için çalışmalara başladım. 7 dekar alana kendi imkanlarımla Bursa’dan temin ettiğim 2,5 yaşında bin 400 civarında aronya fidanın dikimini kendi imkanlarımla gerçekleştirdim” dedi.
Devletten hiçbir destek almadığını söyleyen Ziraat Mühendisi Arslan,” Dikimini yaptığım aronya fidanları 3 ayda meyveye geldi. Bu bitkilerin soğuklama ihtiyacı var. 1 -1,5 ay soğuk hava deposundan çıktığı ve yaşı da büyük olduğu için kısa sürede meyve verdi. Tam verimi ise 5 yaşında vermeye başlıyor. Geçen yıl aronyanın toptan satış fiyatı 90 TL idi, tahminime göre bu yıl 150 TL’yi bulur. Vatandaşlar artık tarım ve hayvancılıktan eskisi gibi para kazanamıyor. Bölgemizde su kaynakları bol, amacım yöremiz çiftçilerini daha fazla gelir getirici yeni ürünler üretmeye teşvik etmek” dedi.
Hisarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Şen ise aronya ilgili şunları söyledi: “Yaşlandırmayan bitki olarak bilinen aronya C vitamini ve antioksidan maddeler yönünden çok zengindir. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ziyaret edip, teknik bilgi verdiğimiz vatandaşımız bu işi büyütmeyi planlıyor. Müdürlüğümüzce kendisine destek olacağımızı belirterek, böyle çalışmaların ilçemiz için öncülük edeceğini düşünmekteyiz”