Tarih: 26.02.2023 10:49

Sürpriz yumurta: Çift sarılı yumurta nasıl oluşur? Çift sarılı yumurta nasıl anlaşılır?

Facebook Twitter Linked-in

Nasıl oluştuğu büyük merak konusu olan çift sarılı yumurta, içinde iki tane sarısının olduğu büyük yapılı yumurtadır. Yumurtalar, kuşların döllenmeden sonra ergenleşmemiş hücre topluluğudur.

Detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse; ovaryumda serbest kalan yumurta hücrelerinin kabuk ile kaplanarak oluşan yapısıdır. Ovaryumda serbest kalan yumurtalardan 2 tanesi birbirinden ayrılmaz ve eşey kanallarında kabuk ile birlikte kaplanırsa çift sarılı yumurtalar oluşur.

Konuyla ilgili merak edilen diğer detayları ve çift sarılı yumurta oluşumunun diğer nedenini haberimizin sonraki sayfasında bulabilirsiniz...

ÇİFT SARILI YUMURTA

Çift sarılı yumurtaların oluşmasında farklı bir yol daha vardır;

Ovaryumda serberst kalıp yolunu şaşıran yumurta hücresi farklı bir yumurta ile karşılaştığında onunla birleşecektir ve yine bu iki yumurta aynı kabuk içerisinde kalır. Bu durumda yine çift sarılı yumurta meydana gelmiş olur. Fakat şöyle bir durum da olabiliyor; yolunu kaybeden yumurta farklı bir birleşen hücre sebebiyle, yumurta sarısı olmayan yumurtaların üretilmesine de neden olabiliyor.

ÇİFT SARILI YUMURTALAR NEDEN DİĞER YUMURTALARA GÖRE DAHA BÜYÜKTÜRLER?

Çift sarılı yumurtalarda yavru gelişimi yüksek ihtimalle oluşamaz ve bu sebeple alıştığımız yumurta boyutlarından daha büyüktür. Yumurtada yavrunun gelişmesi ve kendi yaşam döngüsünü devam ettirecek bir yeri olmaz. Yeterli yer olmadığı gibi yeterli besin de hücre içinde olmaz.

Piliç döneminden yeni çıkmış genç tavuklar, hızlı metabolizmaları ve ilk kez yumurtlama stresleri sebebiyle birkaç kez bu şekilde yumurtlayabilirler. Stres ortadan kalktıktan sonra tek sarılı yumurta dönemine geçerler genelde.

Toplumda çift sarılı yumurta elde etmek için kimyasal bir işlem uygulandığı söylenir ancak bu tamamen yanlıştır. Kimyasal destekle çift sarılı yumurta elde etmek mümkün değildir. Çift sarılı yumurtaların besin değerleri açısından hiçbir farkı yoktur. Yalnız çift sarılı yumurtanın kalorisi 140 iken tek sarılı yumurtanın kalorisi ortalama 80 kaloridir.

ÇİFT SARILI YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?

Günümüz pazarlama stratejileri sayesinde tüm gıda ürünleri, içerdikleri özelliklere göre sınıflandırılarak satışa sunulur. Bu nedenle çift sarılı yumurtalar da ayrı ambalajlarda ve özellikleri belirtilerek satılır. Ayrıca çift sarılı yumurta fiyatı normal yumurtalara oranla daha pahalıdır; çünkü bu tarz tek yumurta, iki yumurtaya eş değer özellik sunar.

- Markalı yumurtaları büyük marketlerden satın aldığınızda çift sarılı olduğunu bilerek alabilirsiniz.

- Türkiye’de yaygın olan pazarlardan alışveriş yapma alışkanlığı taşıyanlardansanız, yumurtanın çift sarılı olup olmadığını iriliğine bakarak anlayabilirsiniz.
Çift sarılı yumurta, diğer yumurtalara göre daha büyük olur. Hatta pazarlarda bile bu özelliği belirtilerek satılabilir.

- Her bölgede ve her iklimde çift sarılı yumurtlayan tavuklarla karşılaşmak mümkündür. Bu konuda, iklim koşulları ve beslenme şartları belirleyici kıstaslar oluşturmaz.

- Bilindiği gibi serbest ortamda yetişen, dolaşan ve beslenen tavukların yumurtaları daha çok tercih edilir.

- Büyük üretim merkezlerinde kapalı ortamlarda yetiştirilen tavuk yumurtalarından çok daha sağlıklı ve lezzetlidirler.

- Yumurtaların açık sarı ya da koyu sarı renkte olması ise tavuğun beslenme şekliyle ilgilidir. Köy tavuklarının yumurtaları daha koyu sarı renkte olur.

- Sonuç olarak şunu söylemek mümkündür: çift sarılı yumurta üretimi yapmak amaçlı yetiştirilen bir tavuk cinsi yoktur. Tavukların doğal yapıları ile ilgili bir yumurtlama biçimidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —