Tarih: 17.05.2023 18:14

Teknolojik Aletlerde Aşırı Isınma Problemi Ortadan Kalkıyor

Facebook Twitter Linked-in

Başarılı bir TÜBİTAK 1001 projesi olan 'Kademeli Genişleyen Akış Kesitine Sahip Mikro Pim Tipi Kanatçıklı Isı Alıcılarda Kaynamalı Akışın Deneysel İncelenmesi' başlıklı çalışma, aşırı ısınma sorununu ortadan kaldırmayı hedefleyen önemli bir adım attı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Markal liderliğinde gerçekleştirilen proje, elektronik sistemlerdeki aşırı ısınma sorununa çözüm olabilecek yeni bir teknoloji üzerinde çalıştı.

Doç. Dr. Markal, projenin amacını şu şekilde açıkladı: 'Günümüzde savunma sanayi, uzay, havacılık, tıp gibi birçok alanda ve kişisel bilgisayarlarda kullanılan gelişmiş işlemciler, boyut olarak küçülürken işlem kapasiteleri artıyor. Bu da aşırı ısınma sorununu beraberinde getiriyor. Bu sistemlerin geliştirilebilmesi ve daha ileri seviyelere taşınabilmesi için ısınma sorununun çözülmesi gerekiyor. Mikro kanallarda kaynamalı akış, önemli bir soğutma potansiyeli tekniği olarak öne çıkıyor. Ancak mikro kanallarda kaynamalı akışın uygulanmasını kısıtlayan bazı sorunlar bulunuyor. Bu sorunları ortadan kaldırmayı hedeflediğimiz projemizle, bu yüksek potansiyele tam anlamıyla faydalanmayı amaçlıyoruz.'

Proje kapsamında, toplam 5 adet ısı alıcısı kullanıldı. Bu ısı alıcılarının üçü özgün tasarıma sahipken diğer ikisi karşılaştırmalı analiz için konvansiyonel yapıda tasarlandı. Doç. Dr. Markal, özgün tasarımların ısı transfer performansında %800'ün üzerinde bir iyileşme sağladığını belirtti. Bu sayede, elde edilen akış görüntüleriyle literatüre katkı sağlandığı gibi uygulamada karşılaşılan problemlerin de çözüldüğü vurgulandı.

Bu proje, elektronik sistemlerde aşırı ısınma probleminin giderilmesi için umut verici bir çözüm sunuyor. Savunma sanayinden uzay ve tıp alanına kadar birçok sektörde kullanılan gelişmiş işlemciler, bu yeni teknoloji sayesinde daha verimli bir şekilde soğutulabilecek.

HABER: HÜSEYİN TAYYİP ALTUN




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —