meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Trabzon kadına yönelik soyadı özgürlüğünü hoş karşıladı

Anayasa Mahkemesi kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesi için yeni kararın yürürlüğe gireceğini duyurdu. Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187’nci maddesi eşitliğe

29.04.2023 12:44:34 0
Trabzon kadına yönelik soyadı özgürlüğünü hoş karşıladı

Anayasa Mahkemesi kadının evlendikten sonra kendi soyadını tek başına kullanabilmesi için yeni kararın yürürlüğe gireceğini duyurdu. Türk Medeni Kanunu'nun kadınlara erkeğin soyadını alma zorunluluğu getiren 187’nci maddesi eşitliğe aykırı bulunarak iptal edildi. 9 ay sonra yürürlüğü girecek bu karar ile kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak. Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildi.

AYM tarafından alınan yeni kararı günebakış Gazetesi olarak Trabzon sokaklarında vatandaşlara sorduk. Vatandaşların neredeyse tamamı kararı yerinde bulduğunu dile getirerek, vatandaş Hasan Ali Yücesan, “Kadınlar atalarının soyadı neyse onu kullanmaya devam etsin.” derken vatandaş Miraç Çakırçebioğlu, “Benim tercihim erkeğin soyadını alması.” dedi. İşte Trabzon’un yeni karara yönelik değerlendirmeleri...

“BEN ÇOK YERİNDE BULUYORUM”

Hasan Ali Yücesan, “Bence çok yerinde bir karar. Kadınlar her insan gibi özgür, onlarında soyadı kendilerin ait olan soyadı olmalı bence. Soyağacında ki soyadı neyse, atalarının soyadı neyse onu kullanmaya devam etsin. Güzel bir karar, ben çok yerinde buluyorum.” şeklinde konuştu.

“KİMSE KİMSENİN SOY İSMİNİ ALMAK ZORUNDA DEĞİL”

Seden Cange, “Mantıklı olduğunu düşünüyorum bence de. Kimse kimsenin soy ismini almak zorunda değil. Yani ne bileyim kadınların evlendikten sonra birinin soy ismini almasına gerek yok. Kendi hakları, kendi özgürlükleri var. Neden kendi soy isimlerini kullanmasınlar ki.” ifadelerine yer verdi.

“BENCE KOCASININ SOYADINI ALMALI”

Gökhan Dalgıç, “Bence kocasının soyadını almalı. Evlilik bir hayat paylaşmak değil de bence hayat paylaştığın insanların soy ismini de paylaşabilirsin diye düşünüyorum. Bence alınmalı, isteyen almayabilir özgürlük sonuç da ama ben alması taraftarıyım.” değerlendirmelerinde bulundu.

“ÇOĞU KADIN İKİ SOYADINI DA KULLANIYOR”

Hasan Birinci, “Ben o işe karşıyım. Kadın, evlenince erkeğin soyadını alması gerekir.” görüşünü paylaşırken vatandaş Serdar Öztürk ise “Gayet normal değerlendiriyorum. Bir erkek bunu kabul ettikten sonra sorun yok. Bir de çoğu kadın iki soyadını da kullanıyor. Ondan dolayı ben bir sorun görmüyorum.” dedi.

“ÖNEMLİ OLAN GÖNÜLLERİN BİR OLMASI”

Figen Gümrükcüoğlu, “Kadınlar soyadını kullanmalı. İlla erkeğin egemenliği altında onun soyadını almasının bir anlamı yok bence. Bir kadın olarak soyadımı evlenince de kullanmaya devam edebilmeliyim.” şeklinde konuşurken vatandaş Mehmet İmamoğlu, “Güzel bir şey. Bence güzel bir şey, herkes serbesttir. Benim için sorun değil. Ha onun soy ismi olmuş ha benim soy isimim olmuş. Bence fark etmez. Önemli olan gönüllerin bir olması.” şeklinde konuştu.

“EŞİNİN SOYADINI ALMASI DAHA İYİ OLUR”

 Fehmi Sancak, “Vallahi ben ona biraz mesafeli duruyorum. Yani evlendikten sonra iki soyadı bir arada olsa kabul de evliliğin bir anlamı o zaman nasıl olacak? Evlendiğin kadınla onun soyadı farklı senin soyadın farklı. O biraz kargaşalık yaratır gibi geliyor. Bunu cinsiyet anlamında söylemiyorum ama bence eşinin soyadını alması veyahut da iki soyadı kullanırsa daha iyi olur.” sözlerini kaydetti.

“BU KONUDA İNSANLAR ÖZGÜR BIRAKILABİLİR”

Miraç Çakırçebioğlu, “Bu konuda insanlar özgür bırakılabilir. Çok bir sakıncası yok. Tabii benim tercihim erkeğin soyadını alması. Karışıklık olmaması açısından. Ama böyle bir karar alındığı zaman kadınların böyle bir tercihte bulunması veya çiftlerin anlaşıp böyle bir tercihte bulunmasında bir sakınca olduğunu düşünmüyorum.” ifadelerine yer verdi.

 


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.3° / 21.9°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin