Tarih: 30.07.2023 10:08

Trabzon ihracatına ve ithalatına yönelik açıklamalarda bulundu

Facebook Twitter Linked-in

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon’da ihracatın ve ithalatın azalmasının nedenlerini açıkladı.

Gürdoğan, ülke genelinde ihracatta 16. sırada yer alan Trabzon’un ihracatta ve ithalatta düşmesini nedeninin “Lojistik maliyetlerinin yükselmesi” olarak ifade etti.

TÜİK’İN açıkladığı verilere göre Haziran ayı Dış ticaret istatistikleri açıklanmıştı. Açıklanan verilere göre Trabzon ihracat Haziran ayında 83 bin 444 Dolar olarak açıklanırken ithalatta 12 bin 381 Dolar olarak kaydedilmişti.

“TRABZON, İHRACAATTA 16. SIRADA YER ALIYOR”

Gürdoğan, Trabzon’da ihracat ve ithalat azalsa da Trabzon’un yerinin ülke genelinde yadsınamayacağını savunarak, “Trabzon şu anda ihracatta 16. sırada. Baktığımız zaman o alt sıradaki yeri itibariyle katkı sağlıyor. Yani ülke sıralamasında 81 il olduğuna göre Trabzon'un katkısı da yani gözardı da edilemez demektir. Ama gerçekten lojistik maliyetlerinin yükselmesi bizim ihracatta azalmamıza sebep oluyor. Karşı tarafta fiyatlar fazla olunca fiyatları tutturamıyoruz. Ondan dolayı d etkileniyor ve ihracatımız düşüyor. Trabzon’un ithalat ve ihracatında da karşılıklı finansa ulaşmakta zorluk çekiliyor. Çoğu zaten ithalata bağımlı olarak gelişiyor ve aynı paralel yönde ilerliyor. Bu doğrultuda ithalat da azalma gösteriyor.” açıklamalarında bulundu.

“LOJİSTLİK MAALİYETLERİN FİNANSE EDİLMESİ GEREKİYOR

Gürdoğan, ihracat ve ithalatın arttırılmasına yönelik konuşarak, “ En azından her şeyden önce lojistik maliyetlerinin finanse edilmesi yani yatlara verildiği gibi, taşıyan turlara da KDV'siz yakıt verilmesi, gıda taşıyanlara özelikle aksatılmamsı gerekiyor. Geçmiş yıllarda ihracatın ve ithalatın arttırılmasına yönelik yapılan projeler devam edebilir ve buna da benzer şeyler yapılabilir.” dedi.

 “KREDİLERDE ULAŞMAK DA ŞU AN İÇİN SIKINTI ÇEKİLİYOR”

Sözlerine devam eden Gürdoğan, “Herkese finansa ulaşımda, kredilere ulaşımda, ihracatçının önünü açmada, bazı yeni kararlara ihtiyaç var. Çünkü kredilerde ulaşmak da şu an için sıkıntı çekiliyor. Bir yanda dolardaki artışın bir yanda bankalardaki krediye ulaşmaktaki sıkıntılar, bizim diğer ülkelerle yapacağımız rekabetimizi azaltıyor. Bu durumların çözülmesiyle eski rekabetçi günlere dönebileceğimizi düşünüyorum ve umutluyum.” sözlerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —