Bu yeni sistem, hastane lavaboları gibi yoğun kullanılan alanlarda hijyen durumunu anında raporlama imkanı sunuyor.
Karekodlu kontrol sistemi, hastane ziyaretçilerine, cep telefonlarıyla görüntüleyebildikleri özel karekodu tarama şansı veriyor. Karekodu okutan hastalar veya hasta yakınları, denetledikleri alanın temizlik durumunu "çok kirli," "az kirli," veya "temiz" seçenekleriyle işaretleyerek anında ilgili personele bildirebiliyorlar.
Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hijyen, halk sağlığı açısından son derece önemlidir. Daha hijyenik bir ortamda hizmet sunmak için kamu hastanelerimizde hasta ve hasta yakınlarının katılımını teşvik etmek amacıyla karekod uygulamasını başlattık. Halkımızın, kirli ortamları hijyenik ve temiz hale dönüştürmemize yardımcı olmasını istiyoruz. Karekodu tarayan herkesin seçimi 'kirli' veya 'çok kirli' olarak işaretlendiğinde, temizlik personeli ve yönetim anında bilgilendiriliyor. 'Temiz' seçeneği ise memnuniyeti yansıtıyor" dedi.
Karekod uygulamasının ilk adımları, Trabzon'daki kamu hastanelerinde atıldı ve bu sistem, hastalarla işbirliği yaparak daha hijyenik bir hastane ortamının oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Karekod uygulamasında görev alan Fatih Devlet Hastanesi'nde çalışan temizlik personeli Meryem Çolak, "Karekod uygulaması telefonlara tarandığında, bize hangi bölge ve yerin temizlenmesi gerektiğine dair bir mesaj gönderiliyor. Kirli olduğunu belirten bir geri bildirim geldiğinde, hemen müdahale ediyoruz. Bu sayede vatandaşlarla anlaşmalı bir şekilde çalışacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Hasta yakını Hanife Satılmış da uygulamayı değerlendirirken, "Lavaboların temiz olduğunu görünce uygulamayı kullanmam gerekmiyor, ancak kirli olduğunda uygulamayı kullanırım. Şu an temiz. Bu uygulama güzel. Temizlemek kadar önemli olan, temiz tutmaktır. Bu nedenle herkesi temizlik konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Her zaman temiz bir çevre bırakmalıyız" dedi.
Trabzon'daki kamu hastanelerinde başlatılan bu inovatif hijyen denetim sistemi, hastaların ve hasta yakınlarının sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmada aktif bir rol oynamalarına olanak tanırken, temiz ve hijyenik bir hastane ortamının sürdürülebilirliğine de katkı sağlıyor.