Tarih: 27.10.2023 10:38

Trabzon Sanatevi, Cumhuriyetin 100. Yılına Özel Kültür ve Sanat Etkinlikleri İle Başladı

Facebook Twitter Linked-in

Etkinlikler, Karma Karikatür Sergisi programı ile başladı ve pek çok sanat dalında etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Etkinliklerin ilk gününde, sanatseverler Mehmet Kuvvet, Bahriye Kefelioğlu Bektaş ve Saadet Yılmaz'ın kitap imza günü etkinlikleriyle karşılandı. Programın açılış gününde, Trabzon Şiiri'nin kökleri ve esin kaynakları ele alındı. Şair-Yazar Zekeriya Saka ve Şair-Yazar Mehmet Kuvvet, Trabzon'a dair şiirleri okuyarak dinleti şeklinde söyleşi gerçekleştirdi. Dinleti sırasında, Trabzon'un önemli değerleri hakkında şiirler, Ganita, Faroz, Kuymak, Kemençe ve Hamsi gibi sembolik unsurlarla birleştirilerek sunuldu.

Mehmet Kuvvet, Ganita'nın özel bir önem taşıdığını vurgulayarak, "Trabzonlu her şairin Ganita ile ilgili şiiri vardır ve değinmiştir. Ganita, saklı sevdalara tanıklık etmiştir," dedi. Zekeriya Saka da Faroz'un şiirlerde ilham kaynağı olduğunu belirterek, "Şairlere esin kaynağı olan yörelerden birisi de Faroz. Kültür-sanata ve müziğe de düşkün," ifadelerini kullandı.

Etkinlik sırasında, Şair-Yazar Mehmet Kuvvet, kent tarihinin korunması gerektiğine dikkat çekti ve "Gavur yapısı" denilerek eski yapıların yok edildiğünü söyledi. Kentlerin tarihi binalarının kültürel miras olduğunu ve korunması gerektiğini vurgulayan Kuvvet, "Kentleri dünyaya tanıtıp onlara özelliğini veren en önemli yapılar tarihi binalardır. Trabzon'un sanatsal simgeleri bitmek üzere. Umarız bundan sonra tarihe ve yapılara müdahale durur," diye ekledi.

Etkinliklerin ilk günü, Trabzon Liselerinden Yetişenler Kültür ve Sanat Dayanışma Derneği Türk Sanat Müziği Korosu Solistlerinin muhteşem performansıyla sona erdi. Etkinlikler, 29 Ekim tarihine kadar farklı etkinliklerle devam edecek.

Trabzon Sanatevi Başkanı Adnan Taç, etkinliklere katılmak isteyen herkesi programın geri kalan günlerine davet etti ve "Cumhuriyetimizin 100. yılında düzenlediğimiz kültür ve sanat etkinliklerimizin ilk gününü başarıyla tamamladık. Etkinliklerimizin devamına tüm Trabzon halkını davet ediyoruz," dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —