Trabzon'da şikayet çok delil yok!
UKOME yetkilisi Trabzon’da 2023 yılında dolmuş şoförleri hakkında yapılan şikayet verilerini paylaştı. Trabzon’da dolmuş sürücüleri hakkında son zamanlarda sık sık şikayetler gündeme geldi. Özellikle Trabzon- Akçaabat güzergahında çalışan araçlarda yolculuk eden vatandaşlar ile sürücüler arasında sık sık tartışmalar yaşanıyor. Trabzon’da dolmuş esnafının yolcular ile iletişimine yönelik geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir Belediyesi tarafından da eğitim faaliyetleri düzenlendi. Yapılan eğitimlerin ardından sürücülere yönelik uygunluk çalışmaları sürerken yolcu-sürücü tartışmaları da aynı şekilde devam ediyor.
Dolmuşlarda yaşanan tartışmalara yönelik günebakış Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Akçaabat Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk, “Gelen şikayetlere sözlü olduğu zaman yasal olarak ceza veremiyoruz ama uyarıda bulunuyoruz. Yazılı olarak dilekçe vermişse biz onu bir üst yazıyla beraber, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Komisyonuna havale ediyoruz. Orada gereği yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Konuyla alakalı olarak kendisine ulaştığımız UKOME Şube Müdürü Adem Çelik, yapılan şikayetlere ceza verebilmek için delil olması gerektiğini belirterek, “Toplu taşıma komisyonuna gelen dilekçelerde belge olması gerekiyor. Yani sürücünün işlemiş olduğu kabahatin bir delili olması gerekiyor. Aksi halde şikayeti mahkemeye taşıdıklarında, mahkemede yazdığımız ceza iptal ediliyor. Biz görsel ya da video olan delillerin hepsine cezai işlem uyguluyoruz. Örneğin 200 tane dilekçe yazılmıştır ama 30 tanesine ceza verilmiştir. Bunun sebebi de elimizde delilin olmamasıdır. Çünkü elimizde herhangi bir video ya da fotoğrafı olmadığı zaman mahkemeye taşıdığında iptal ediliyor delil yetersizliğinden dolayı. Bunun için elimizde görüntü olan bütün suç unsuru eylemlere cezai işlem uyguluyoruz. Ekstradan hangi duraksa ilgili durağa bağlı olduğu oda başkanın görüşlerini alıyoruz.” diye konuştu.
UKOME Şube Müdürü Adem Çelik, Trabzon’da 2023 yılının ilk 5 ayında dolmuş sürücüleri hakkında UKOME’ye toplam 24 şikayet dilekçesi verildiğini belirtti. Yapılan yazılı şikayetlerin 7’si hakkında cezai işlem uygulandı. UKOME Şube Müdürü Adem Çelik, bu durumun nedeninin yapılan şikayetlerde vatandaşlar tarafından sunulan kanıtların yetersiz olması olduğunu söyledi. Vatandaşlar tarafından yapılan sözlü şikayetlere cezai yaptırım uygulanamadığını kaydeden Müdür Çelik, yapılan yazılı şikayetlerde de işlem yapılabilmesi için sürücünün kusurunu kanıtlayan video ya da fotoğraf ile yeterli kanıt sunulması gerektiğini belirtti. Yeterli kanıt olmadığı durumlarda şikayet mahkemeye taşınsa dahi bir ceza verilemediğini de sözlerine ekledi.
Müdür Adem Çelik, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından şoför esnafına yönelik verilen eğitimler sonucunda sertifika verileceğini, oda başkanlarının durakta ve yolcularla sorun yaşayan sürücüleri bildirmesi halinde o sürücülere sertifika verilmeyeceğini belirtti. Bu uygulama ile duraklarda düzelme sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Çelik, “Bizim şoförlerle ilgili bir eğitim sürecimiz var, bunu hemen hemen tamamladık. Bazı sürücüler Şoförler Odası başkanına dediklerine kulak asmıyor olabilir. Mevcutta durak içerisinde huzursuzluk çıkaran sürücüler için Şoförler Odası Başkanlarına takdir hakkı verdik. Şoför eğitim sertifikası verirken durakta huzursuzluk yapan, vatandaşla tartışan, vatandaşa kötü muamele yapan sürücülerin hepsini bize bildirin biz onlara şoför eğitim sertifikalarını vermeyelim. En azından duraklarda belli oranda bir düzelme sağlayabilelim diye bu yönde de bir çalışmamız var. Vereceğimiz şoför eğitim sertifikalarında durak başkanları ve şoförler odası başkanlarından ‘sürücünün bu durakta çalışması uygundur’ diye yazı istiyoruz.” dedi.
Ticari araçlara araç içi takip sistemi kurulması için UKOME’de karar alındığını söyleyen Müdür Adem Çelik, bu sistem ile yapılan şikayetlerin değerlendirilmesinin de kolaylaşacağını dile getirerek, “Bazen vatandaşlar sürücünün ismini söylüyor ya da plaka belirtse bile elinde hiçbir delil olmuyor. Bunlara herhangi bir işlem yapamıyoruz. Ama bu konuda UKOME kararlarımızı aldık. Bütün ticari araçlara araç takip sistemi ve araç içi ve dışını gösteren kameralar takılma zorunluluğu var artık. İçişleri Bakanlığı 2018 yılında bir genelge yayınlamıştı. Biz karar aldık, bütün ticari araçlarda araç içi ve dışı kamerayı zorunlu hale getiriyoruz. Bu sistemi de filo yönetim sisteminde belediyemizde kurduk, araçlar 7/24 anlık olarak izlenebilecek. Biz bu sisteme entegre ettikten sonra vatandaşın plakayı belirtmesi durumunda herhangi bir delili olmasa bile dilekçeleri inceleyip sonuçlandırma şansımız olacak. Verilen eğitimin belgeleri de hazırlanma aşamasında. Binamızın açılışıyla beraber belgeler de şoför esnafına verilecek.” açıklamasında bulundu.
HABER MERKEZİ