Trabzon’da Ne Yenilir,Meşhur Yöresel Yemekleri

Trabzon Karadeniz Bölgesi’nin en bilinen şehirlerinden biridir. Trabzon’da ne yenir ne içilir, kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde Trabzon’da yenilecek yemekler başlıkları ise insanlar tarafından sıklıkla araştırılmakta ve cevap ara

6.05.2023 11:09:42 0
Trabzon’da Ne Yenilir,Meşhur Yöresel Yemekleri

Trabzon birçok tarihi dokusu ve yiyecek yelpazesinin genişliği ile birçok insanın Trabzon'da ne yenir ne içilir, kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde Trabzon'da yenilecek yemekler nelerdir gibi sorular sormasına sebep olmaktadır. Trabzon'da ne yenir ne içilir, kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde Trabzon'da yenilecek yemekler araştırması birçok insanın araştırdığı konulardandır. Peki Trabzon'da ne yenir ne içilir, kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde Trabzon'da yenilecek yemekler nelerdir?

Trabzon'da Ne Yenir Ne İçilir?

Trabzon, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer almaktadır. Birçok farklı kültüre tanıklık eden Karadeniz Bölgesi'nde farklı yemek seçenekleri bulunmaktadır.
Trabzon, Karadeniz'in zengin mutfağına ev sahipliği yapmaktadır. Burada deniz ürünleri, et yemekleri, bakliyat yemekleri, hamur işleri ve tatlılar gibi birçok yöresel lezzet bulabilirsiniz. Bazı örnekler şunlardır:

  • Hamsi: Trabzon'un en meşhur lezzetlerinden biri hamsidir. Karadeniz'in taze ve bol yağlı hamsileri çeşitli şekillerde pişirilerek sunulmaktadır.
  • Muhlama: Mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniri ile hazırlanan muhlama, Trabzon'un en popüler yemeklerinden biridir.
  • Karalahana sarması: Karalahana yaprakları ile hazırlanan bu yemek, içerisinde et, pirinç ve baharatlar bulunmaktadır.
  • Kuymak: Mısır unu, tereyağı ve Trabzon peyniri ile hazırlanan kuymak, muhlama ile benzer bir lezzete sahiptir.
  • Pide: Trabzon pidesi, ince hamuru ve tereyağı ile yapılan özel bir ekmektir. Genellikle kıymalı veya peynirli olarak servis edilir.
  • Laz böreği: Yufka hamuru, peynir, ıspanak ve baharatlarla hazırlanan Laz böreği, Trabzon'da sıkça tüketilen bir tatlıdır.
  • Trabzon hurması: Trabzon hurması, meyve olarak tüketilen bir meyvedir ve oldukça lezzetlidir.
  • Trabzon'da içecek olarak ise Karadeniz'in ünlü çayı tercih edilmektedir. Ayrıca, Trabzon'un yerel birası olan Trabzonspor birası da oldukça popülerdir.
  • Sütlaç: Oran ve kıvamı açısından meşhur olan Hamsiköy sütlacı Trabzon'da sıkça tüketilen bir tatlıdır.

Kahvaltıda, Öğle ve Akşam Yemeğinde Trabzon'da Yenilecek Yemekler

Trabzon zengin mutfak kültürü ile birçok insanın dikkatini çekmektedir. Coğrafya olarak ulaşımı zor olduğu için Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, kıyıdaki yerleşimlere nispetle dışa kapalı kalmış ve bu suretle geleneksel mutfak kültürünü yakın zamanlara kadar korumayı başarmış bir bölgemizdir. Kırsal yaşamda günlük öğünler açlığı gidermekten öte anlam taşımaz. Dolayısıyla yemek çeşitleri sınırlıdır. Yörede kolay ve bol bulunan belli malzemelerden çeşitli yemekler sık aralıklarla yapılır. Sadece kışlık yemek ihtiyacı için planlama ve hazırlık yapılır. Özellikle turşu, en önemli kışlık yemek malzemesidir ve bu nedenle çokça yapılır.

Kahvaltı

  • Kuymak: Sabah, öğle, akşam olarak her öğünde yenilebilecek olan kuymak, tek başına bir öğündür. Trabzon'da tereyağı, mısır unu ve peynirle kuymak yapılır.
  • Minzi: Minzi (minci de denir), Karadeniz yöresine ait bir çeşit lor peyniridir. Kahvaltıda tek peynir olarak tüketilmektedir ancak tavada tereyağı ile kavrulup üzerine yumurta kırılarak da yenmektedir.
  • Kaygana: Un, süt ve mısır ununun tereyağ kullanılarak sebzelerle pişirilmesiyle yapılır.
  • Turşu Kavurması: Turşu soğan ve terayağı ile kavrulur. Kahvaltılık ürünlerde tercih edilir.
  • Trabzon Pidesi: Yuvarlak ve üstü açık bir pide olan Trabzon pidesi, yayla, telli ve kolot peynirlerinin salamura edildikten sonra, ince açılmış hamurun üzerine konulmasıyla ve odun ateşinde taş fırınlarda pişirilmesiyle yapılır.
  • Ayrıca hamsi kuşu, turşulu patates kavurması, mısır ekmeği, lamesli ekmek Trabzon'da tadabileceğiniz lezzetlerden başlıcalarıdır. Tercihe göre sabah tüketilmektedir.

Öğle-Akşam

  • Trabzon'da birçok yemek öğle ve akşam saatlerinde tüketilebilmektedir. Bununla birlikte genel bir ayrım yapmak çok da mümkün değildir.
  • Hamsi Tava: Geleneksel Trabzon mutfağının, hamsinin en çok kullanıldığı mutfaklardan biridir. Özellikle kızartılarak limonla servis edilen hamsi tava, kültürel bir önem taşımaktadır.
  • Hamsili Pilav: Trabzon mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de hamsili pilavdır. Hazırlanan pilavlı harç, hamsi balığı ile kapatılır ve fırında pişirilir.
  • Akçaabat Köftesi: Farklı lezzetiyle Trabzon yöresinin meşhur yemeklerinden olan akçaabat köfte, ismini Trabzon'un Akçaabat ilçesinden almaktadır.
  • Trabzon Hurmalı Tart: Trabzon yöresinde tatlıların içerisinde en çok kullanılan malzemelerden biri Trabzon hurmasıdır. Özellikle hamur kalıplar ile hazırlanan Trabzon hurmalı tart çok sık tercih edilmektedir.

 


Anahtar Kelimeler: Akçaabat  Trabzon  Trabzonspor

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.6° / 11.8°

İl Başkanı Hikmet Ayar’dan 19 Mayıs Mesajı

Ocaklı: Derepazarı çay fabrikasını nerede yapacaksınız?

TÜİK Verileri, Bakan Yumaklı'yi Yalanlıyor

KARAL: AÇIKLANAN ÇAY ALIM FİYATI 205 BİN ÇAY ÜRETİCİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Çolak: Açıklanan Çay Fiyatı ile Vatandaşın Sofrasından 1 Ekmek Daha Eksilmiştir

HÜKÜMETİN ORTAĞI MHP AÇIKLANAN ÇAY FİYATINA TEPKİ GÖSTERDİ: ÇAY OYUNCAK DEĞİL YANLIŞ DÜZELTİLSİN

RİZELİ MAĞDUR EDİLMİŞTİR. ÇAY FİYATI ERİMEYE DEVAM EDİYOR

Deniz'den Çay Fiyatına Sert Tepki: İstifaya Davet Etti!

Hasan Karal Açıklanan Çay Fiyatına böyle tepki gösterdi

AÇIKLANAN YAŞ ÇAY FŞYATINI KABUL ETMİYORUZ

Memleket Partisi Rize İl Başkanından açıklan çay taban fiyata tepki

Ocaklı: Fadume Yengenin size selamı var; “Geçinemiyorum” diyor

Saadet Partisi'nden 30 Haziran'da olağanüstü kongre kararı

DEVA Partili Karal: Hükümetin yanlış politikaları yüzünden kurban ibadeti, enflasyona yenik düştü

Bahçeli-Özel görüşmesi bugün TBMM'de

Özgür Özel Trabzon’a geliyor!

Karal: “27 ülkenin toplamından fazla olan enflasyon, liyakatsizliğin, gösteriş ve şatafatın, hukuktan uzaklaşma sonucu"

İl başkanı Azaklı: “Yok Öyle Bir Şey”

CHP’li başkanlardan ortak açıklama: Çay fiyatı en az 25 TL olmalı!

CHP Trabzon’da Rapor hazırlıyor