Trabzon’da en son Haziran ayında yapılan dolmuş ücretine yüzde 40 zam gelmişti. Önceki gün yapılan ÖTV zammının ardından benzinin litre fiyatı 28 TL’den 34 TL’ye, motorinin litre fiyatı 26 TL’den 32 TL’ye yükseldi.
Ticari olarak hiç pozitif olmadığını söyleyen şoför Ahmet Evirgen, “Daha önce bir zam yapmıştık. Şimdi de tekrar bir zam yapmak yönünde kararsız kalıyoruz. Yapmasak mı, yapmasak m? Acaba millet belediye otobüslerini mi tercih eder? Bilemiyoruz ve bu konuda endişelerimiz var. Ticari anlamda hep negatifiz, hiç pozitif olamıyoruz. Zaten saniyede arabaya parça takıyorsun 3 bin TL’lik parça 10 bin TL olmuş. Bu konuda çok mağduruz. Gereğinin yapılmasını rica ediyoruz. Çoğu insan askeri ücretle çalışıyor. Biz yeni zam yaptık 10 TL oldu. 10 TL olmasından sonra biz çok tepki aldık. Tekrar biz zammı daha bu vatandaşın kaldırabileceğine inanmıyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Gelecek günlerin ne getireceğini kestirmenin mümkün olmadığını düşünen şoför Hasan Tahsin Karahanlı, “Artık ne gerekiyorsa yapacağız. Dolmuş ücretlerine zam gelmeli ki bizi kurtarsın. Aynı yerde kalırsa büyük sıkıntı yaşarız. Bundan 1-1.5 ay önce bize zam verilmişti. O zaman mazotun litre fiyatı 18 TL idi. Şu an mazotun litre fiyatı 32 TL oldu. Aşağı yukarı 10-15 TL civarında akaryakıta zam gelmiş oldu. Verilen zam bu arada erimiş oldu. Ücrete zam gelse olur mu olmaz mı tabi ki bilemem. İnsanımızın gelirine de bağlı. Ne olacak olduğunu şimdiden kestirmek mümkün değil” diyerek ifade etti.
ÖTV’yegelen zamların şoförleri çok zora soktuğunu dile getiren şoför Emrah Alkış,“Son zamlar baya yüksek. Bizler de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kontak mı kapatılacak, ne yapılacak biz de bilmiyoruz. Her gün mazotta alıyoruz. İster istemez, bizim de çalışmamız lazım. Fiyatlar belli. Lastik fiyatları da belli. Mesela bir sanayiye gidiyoruz ve çıkamıyoruz. Fiyatlar baya yüksek. Bu duruma birinin el atması lazım diye düşünüyorum. Ama nasıl olacak bilmiyorum. Kesinlikle dolmuş ücretlerine zam gelmesi lazım. Biz de yetiştiremiyoruz. Eve yetiştiremiyoruz, sanayiye yetiştiremiyoruz. ÖTV zammı bizi çok zor bir duruma soktu. Ücretler 15 TL olursa yapılan zamdan bizi kurtarabilir” dedi.
Haziran ayında yapılan zammın bu ÖTV zammının habercisi olduğunu şoför Sinan Karaman şu şekilde dile getirdi:“Yapılan bu zam normal bir zam değil. Bize göre çok fazla. Bir de bu zammın gece uygulanmaya başlanması sanki insanları tuzağa düşürürcesine oldu. Şu anda fiyatlar belli. Zam üstüne de zam yapılıyor. Bu aracı sanayiye getiriyoruz, parçalar çok pahalı. Kazancımız da belli. Pandemiden çıkalı da çok olmadı. Durumlar hiç iyi değil. Ama yapılan bu zam bana hiç normal gelmedi. Dolmuşa zam yapıldığı zaman 6,5 TL’den 9,5 TL olması bizi zaten zorlamıştı. Bu durum beni düşündürdü. Neden bu kadar zam artışı oldu diye. Ama o zaman yapılan zam bu zammın habercisiymiş. Biz de normal olarak zam istiyoruz. Çünkü burada sadece yolcu değil biz de mağdur oluyoruz. Bir anda mazota 6 TL zam geldi. Eğer yolcu ücretlerine zam yapılırsa bu vatandaşı belediye otobüslerine yöneltebilir ama bildiğim kadarıyla onlara da zam geliyor. Dolmuşu kullanan belediye otobüsünü tercih etmez ama bu saten sonra da neyin olup olamayacağını bilemiyorum. Eğer zam yapılmazsa da kontak kapatılabilir. Niye olmasın? Buna karşı birleşip tepki gösteririz. Artık bu zam konularında kendilerini frenlemeleri lazım. Seçimden önce durumun buralara gelmesi gerekiyordu. Orada bu durum frenlendi. Seçim olduktan sonra zam yapılmaya başlandı. O da normal tabi. Seçimden önce yapılsaydı tepki alır kazanamazlardı.”
Her gün güne başka zam haberleriyle uyandığını söyleyen şoför Aydın Baştan, “Sabah uyandım, şok oldum. Düşünüyoruz ama kontak kapatmayı. Zam isteyeceğiz. Her şeye zam geldi, bize de gelmeli. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Her şey pahalı. Her sabah farklı aktörlerle uyanıyoruz. 15 Temmuz’u arzu ederken, malum mazotla güne başladık. Devlet büyüklerimiz, bizi yönetenlerden Allah razı olsun. Bizi çok iyi yönetiyorlar. Bize bu hak. Diyecek başka bir şeyim yok. Belediye otobüsü 1 TL iken kimse binmiyordu 9 TL oldu herkes ona akın etmeye başladı. Ne kadar pahalı olursa o kadar talep çok oluyor. Biz Türk insanları ne pahalıysa onu talep ediyoruz. Yapılan zamlar tepki almazken rekabet daha çok arttı.” dedi.
Gelecek günlerin çok iyi olmadığını söyleyen şoför Yaşar Sonyiğit “Ben şoför olarak kontak kapatmaya karşıyım. Böyle bir şey yok. Vatandaş bir şekilde ulaşımını sağlamak zorunda. Ama tabi ki bu ücretlere fark bekliyoruz. Olması gereken de budur. Kontak kapatmak çözüm değil. Çözüm dolmuş ücretlerine zam gelmesinde. ÖTV’ye zam geldi evet bu da demek oluyor ki her şeye zam gelmeye devam edecek. Ben de evde çocuk bakıyorum. Kiram var. Elektrik ve su faturaları da var. Hayat pahalı. Zor, önümüzü çok iyi görmüyorum. Yolcu ücretlerine zam yapılsa belediye otobüslerine yönelen de olur tabi ki ama vatandaşlar çok kalabalık olduğu için otobüsleri kullanmak istemiyorlar. Tercih her zaman vatandaşındır. Belediye otobüslerinde ne kadar fark olacak, o da yerinde mi duracak? İlk önce onlara zam yapılacak. Zam istiyoruz çünkü bu ÖTV zammından sonra her şeye zam gelecek. Bakmak lazım ki hayat ilerleyen zaman bize ne gösterecek” dedi.
Şoför İsmail Eyüper ise “Kontak kapatıldı bilgisi yüksek ihtimalle doğrudur. Hatta bizim de kontak kapatmamız yakındır. Bu durum böyle fazla gitmez. Ücretler arttı, maliyetler arttı, her şey arttı gidiyor.” şeklinde açıklama bulundu.