Tarih: 31.05.2024 10:12

Trabzon’da EDS Uygulaması Başlıyor! O Tarihe Dikkat

Facebook Twitter Linked-in

Emniyet Genel Müdürlüğü, şehirlerarası karayollarında kazaların yoğunlukla meydana geldiği güzergâhlarda Kent Güvenlik Yönetim Sistemi / Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kullanılarak, hızdan kaynaklı trafik kazalarını önlemek ve güvenli trafik akışını temin etmek amacıyla, “Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri” kurulum çalışmaları yaptı. Yapılan çalışmalar sonrası kurulan EDS’ler Türkiye genelinde 1 Haziran 2024'ten itibaren faaliyete geçirilecek.

Trabzon'da Nerelerde EDS Noktası Olacak? 
Trabzon’da 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak olan EDS sistemi, kentte iki noktaya kuruldu. EDS sisteminin ilki Trabzon Merkez ile Trabzon- Of- Rize Yolu PTS noktalarını kapsarken, ikincisi EDS sitemi de Trabzon Beşikdüzü ile Trabzon Akçaabat – Çarşıbaşı PTS noktaları arasını kapsayacak.

Doğu Karadeniz'de Kaç Tane EDS Noktası Var?
Bu noktalarda oluşturulan hız koridorunda sürücülerin limit ölçümleri yapılarak herhangi bir ihlal durumunda otomatik ceza yöntemi devreye girecek. Emniyet Genel Müdürlüğü sisteminde, Doğu Karadeniz Bölgesi sahil yolu boyunca Rize’den Ordu’ya kadar toplamda 21 adet EDS noktası olduğu kaydedildi.

Sürücülerin bu noktalarda hız limitlerine dikkat etmeleri ve kurallara uymaları gerektiği belirtildi.

Trafik Kazalarının Önüne Geçmek Amaçlanıyor

Türkiye genelinde kurulan sistemlerin trafik kurallarına uymayan araçları tespit ederek otomatik olarak cezalandıracağı belirtildi. Hız limiti ihlalleri, kırmızı ışık geçişleri, emniyet kemeri ihlalleri ve şerit ihlalleri gibi bir dizi kural ihlali EDS tarafından tespit edilebilecek. Hız koridorlarının araç cinsine göre hız limitleri, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 100’üncü maddesinde belirtildiği üzere otomobil saatte 110, panelvan 100, kamyon, kamyonet, çekici 85, otobüs ile minibüs ise saatte 90 kilometre olarak uygulanacak.


Hız koridorlarının başlangıç noktası öncesi, sürücüleri bilgilendirmek amacıyla trafik işaret ve uyarı levhaları yerleştirildi. Elektronik Denetleme Sistemleri ile yapılan hız ihlali denetimlerinde; sürücülerin üzerindeki trafik güvenliği algısının güçlendirilmesi ve algılanan yakalanma risk duygusunun artırılması hedeflendi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —