Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelede kışlama öncesi yeni bir stratejiye geçildiğini duyurdu. 2024 yılı Nisan-Mayıs döneminde başlayan mücadele süreci, ilk olarak monitör amaçlı tuzaklardaki yoğunluğa göre kimyasal müdahale ile başladı. Bu aşamanın ardından biyolojik mücadele safhasına geçilerek Trabzon ekolojisine 10.000 parazitoit (T. japonicus) samuray arısı salındı.
Biyolojik mücadele alanı dışındaki bölgelerde, temmuz ortasında kimyasal (BKÜ) ilaçlaması yapıldı. Toplamda 1500 dekar alanda gerçekleştirilen bu ilaçlama çalışmalarıyla kahverengi kokarca zararlısının yayılımı kontrol altına alındı. Artık kışlama öncesi mücadelenin yeni bir aşamasına geçildi.
Yeni yöntem, toplama feromonları kullanılarak zararlının belirli noktalarda toplanmasını ve hem tuzaklarla hem de ilaçlama noktaları baz alınarak imha edilmesini içeriyor. Dünya genelinde "cezbet-öldür" olarak bilinen bu yöntem Trabzon'da başarılı bir şekilde uygulanmakta.
Konu ile ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, kahverengi kokarca zararının yoğun olduğu bölgelerdeki İlçe Müdürleri ile bir toplantı düzenledi. Kaplan, "Mücadelede son virajdayız. Kışlama öncesi yapacağımız nokta ilaçlamalar ile zararlının popülasyonunu azaltacağız. Bu kapsamda yoğunluk değerlerini kullanarak 600 ilaçlama noktası belirledik. Bu noktaları 5-7 günlük periyotlarla ilaçlayacağız. Önümüzde sıcaklıkların mevsim normlarında seyredeceği yaklaşık 3-4 haftalık bir süre var. Bu süreyi hızlı ve etkin bir şekilde değerlendireceğiz. Tüm ekibime başarılar dilerim" şeklinde konuştu.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu yeni mücadele stratejisiyle kahverengi kokarcayla daha etkin bir şekilde başa çıkmayı hedefliyor.