Tarih: 14.07.2024 11:53

Trabzon'da Kivi Bahçelerinde Yaz Budaması ve Verim Artışı İçin Öneriler

Facebook Twitter Linked-in

Karadeniz bölgesinin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan kivinin yetiştiricilik açısından yaz budaması ve meyve seyreltme işlemleri, verim ve kalite açısından büyük önem taşıyor. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu konuda çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Kivide yaz budaması, çiçeklenme döneminden hemen sonra başlayarak yaz boyunca devam ediyor. En ideal zaman, meyveler fındık büyüklüğüne ulaştığında budama ve meyve seyreltmesinin yapılmasıdır. Müdürlük yetkilileri, budamanın serin saatlerde, özellikle sabah ve ikindi sonrasında yapılmasını öneriyor. Bu uygulama, bitkinin su kaybını en aza indirir ve strese girmesini önler.

Yaz Budaması İçin Öneriler:

  1. Çiçek açmayan ve tellerden dışarıya sarkan dallar yaklaşık 1,5 metre boyunda kesilmelidir.
  2. Budama yapılırken yere doğru bakan göz üzerinden sürgünler kesilmelidir. Böylece güneşten daha az etkilenirler ve geç sürerler.
  3. Gelecek yıl kesilecek dallardan çiçek açarak meyve bağlamış olanlar, son meyveden itibaren 5-6 yaprak kalacak şekilde kesilmelidir.
  4. Yaşlı dallardan çıkan obur dallar, ana gövde çıplaklaşmayacaksa dipten kesilmelidir.
  5. Kordonlara ve diğer dallara sarılmış olan dallar, sarıldıkları yerden kesilmeli ve çıkartılmalıdır.

Meyve Seyreltme İçin Öneriler: Kivilerde hastalık ve zararlılardan dolayı meyve dökümleri nadir olmasına rağmen, meyveler yaklaşık fındık büyüklüğüne ulaştıklarında elle seyreltilmelidir. Erken başlanan seyreltme işlemi, kalan meyvelerin irileşmesini ve kaliteli olmasını sağlar. Üçlü gruplar halinde olan meyvelerde ortadaki iri meyve bırakılırken, çiftli meyvelerde ise orta meyve tercih edilip yan meyveler seyreltilmelidir.

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, bu işlemlerin aşırıya kaçılmadan yapılmasını ve meyve yanıklıklarının önlenmesi için dikkatli olunmasını öneriyor.

İl Müdürü İsa Kaplan Açıklaması: Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, "Yaz budaması ve meyve seyreltmesi zamanında ve doğru tekniğe uygun yapıldığında, yüksek verimli, kaliteli ve depolamaya uygun ürün elde etmek mümkün olacaktır." dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —