Trabzon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bilim ve teknolojiye açılan kapısı olacak önemli bir merkezi bünyesinde barındırıyor.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA), TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı işbirliği ile hayata geçirilen Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum, Eylül ayı sonunda kapılarını ziyaretçilere açmayı hedefliyor.
Projenin başındaki isim olan Milli SİHA'ların öncüsü Özdemir Bayraktar'ın adını taşıyan bu bilim merkezi, 2 bin 200 metrekarelik bir alanda farklı yaş gruplarını bilim ve teknolojiyle buluşturacak. Bilim merkezi, öğrencilerin okul dışı eğitimlerini destekleyerek onların deneyimlerini artıracak ve bilimi daha anlaşılır ve ulaşılabilir hale getirecek.
Projenin Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanı Özgür Kara, bu merkezin Türkiye'deki bilim merkezleri arasında özel bir konsepte sahip olduğunu vurgulayarak, 5 farklı atölye ve dene-yap atölyesi ile birlikte astronomi, havacılık, uzay, matematik, tasarım ve doğa bilimleri gibi alanlarda öğrencilere interaktif eğitim imkanı sunacağını belirtti.
Merkezde yer alan bir diğer dikkat çekici nokta ise 80 kişilik kapasitesiyle büyük bir etkileşim sunan planetaryum oldu. Gök kubbe şeklinde tasarlanan planetaryum, 12 metre çapındaki kubbesiyle ziyaretçilere gökyüzünün büyüleyici sırlarını keşfetme fırsatı sunacak.
Özgür Kara, merkezin son durumu hakkında da bilgi vererek, çalışmaların yüzde 90 seviyesine ulaştığını ve Eylül sonunda hizmete gireceğini açıkladı. Ayrıca, merkezin kalıcı sergi ünitelerinin TÜBİTAK tarafından üretildiğini ve bir yıl içinde ziyaretçilere sunulacağını belirtti.
Özdemir Bayraktar Bilim Merkezi ve Planetaryum, Trabzon'un bilim ve teknoloji alanındaki atılımlarına önemli bir katkı sağlayarak Doğu Karadeniz'in bilimsel keşifler için yeni bir merkezi haline gelecek gibi görünüyor.