Tarih: 10.09.2023 10:18

Trabzon'da Yaş Çay Üretimi Yarıya Düştü: Kuraklık ve Yanmalar Etkili Oldu

Facebook Twitter Linked-in

Yağışların azlığı ve yüksek sıcaklıkların etkisiyle çay yapraklarında oluşan yanmalar, üreticileri endişelendiriyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bu yıl yaşadığı kuraklık, fındık üretiminde olduğu gibi çay üretimini de olumsuz etkiledi. Özellikle Trabzon'da çoğu çay bahçesinde yapraklarda yanmalar meydana geldi. Normalde 4. sürgüne kadar toplanabilen yaş çay, bu yıl 3. sürgünde yaşanan yanmalar nedeniyle üretimde büyük bir düşüş yaşadı.

Yazlık mahallesinde yaşayan çay üreticisi Mehmet Keskin, yaşadıkları sorunu şu şekilde açıklıyor: "Bu sene tamamıyla çay yandı. 3. sürgünde hem çay yandı, hem de büyüme yok. Bu sene çok farklı. Diğer yıllarda da yanmalar oluyordu ama bu kez daha fazla oldu. Bütün bahçelerde neredeyse yanma oldu. Yanmalar birkaç yer var. Çayı kırdıktan sonra hemen güneş vurdu. Yağmur yağıp güneş vurmadı. Güneş sürekli çayları yaktı. Her taraf yanmış durumda. Bir ton çay toplayan 600-700 kiloya kadar düştü. Bazı yerlerde hiç çay olmadı."

Başka bir üretici olan Mustafa Kurt, uzun süre yağmur yağmamasının ve güneşli havaların kuraklığı artırdığını belirtiyor: "Uzun zamandır yağmur yağmadı. Çay bahçelerin yanı sıra fasulyeler ne varsa yandı. İlk defa bu sene böyle oldu. Daha önce başımıza böyle bir şey gelmemişti. 4. sürgüne kadar toplayabiliyorduk. Bu sene 3. sürgünü zor toplayacağız. Karadeniz sahilinde çoğu yerlerde bu şekilde yanmalar var. Havaların sıcak gitmesinden dolayı bu şekilde oldu. Şuanda geçtiğimiz yıllara baktığımızda yarı yarıya bir verim var. Normalde 500 kilo alıyorduk bu sene 200 kilo zor olur. Yanan çayı aşağıya dökeceğiz. Yanan çayı kesinlikle çaya katmayacağız. İyisini alacağız, kötüsünü yere dökeceğiz."

Üretimde yaşanan bu olumsuzluklar, çay üreticilerini tedirgin ediyor. Abdurraman Turan, hasadın yarı yarıya düştüğünü vurgulayarak, "Düşünün ki bir ton çay alacağınız yerden 200 kilo çay alacaksınız. Yarıdan da aşağıya düşüyor. Çoğu da yanan çayı kırmak istemiyor olduğu gibi kalsın istiyorlar bir daha ki Mayıs ayında daha iyi çay versin diye. Geçtiğimiz yıllara göre verim çok düşük. Benim 5 dönümlük bir çay bahçem var. 6-7 ton çay alıyordum. Şimdi 2 ton çay çıkmıyor. Yanma olayı ilk defa bu sene oldu. Geçmiş yıllar bu olmamıştı. Bu sene hiç yağmur yağmadı. Sadece çiseleme yapıyor. Bununda çaya bir etkisi olmuyor. İnsanlar bu yüzden şuan sıkıntıdalar. Hiç kırılmayan çay kırılmış gibi duruyor. Normalde 4. sürgünde bile çay kırılıyordu. Bu sene 3. sürgün bile kırılmıyor. Bu çay da bitecek galiba öyle geliyor bana" şeklinde konuştu.

Trabzon'da yaş çay üretiminde yaşanan bu olumsuzluklar, bölgenin ekonomisi üzerinde de etkili olabilirken, üreticiler gelecek yıllar için endişeli bir bekleyiş içerisinde bulunuyorlar.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —