Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak ve dernek üyeleri, açıklanan fındık fiyatıyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde açıklamalarda bulunan dernek üyeleri, fındık fiyatlarını eleştirdi.
Dernek adına konuşan Başkan Albayrak, "Yaşadığımız süreç çok acı. Her yıl aynı şeyi yapıyoruz. TMO elindeki fındığı hasat öncesi piyasaya veriyor. TMO elindeki fındığı iç piyasaya verdiği zaman fındık ihtiyacı azalıyor. Fiyatlarla istedikleri gibi oynuyorlar. Fiyatlar çok yetersiz. Çağrımız en kısa zamanda bu fiyatların revize edilmesidir." ifadelerini kullandı.
Açıklamaya devam eden Başkan, "Fındık sektörü yabancılaştı. Ulusal fındık Konseyi nerede. Açıklanan fiyat üreticiye üzdü tekeller sevindirdi. Taban fiyat en az 120 TL olmalıydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın yanıltıldığına inanıyoruz. Fındıkta tekelleşme var. Trabzon yetkililerine bakanlara çağrımızdır. Fındık fiyatı revize edilmelidir. Her şeyin ateş pahası olduğu, enflasyon canavarını başını alıp gittiği ortamda biz çiftçilerin maliyetleri yüzde üç yüz oranında arttı. Tarım başkanından bizi tatmin edecek bir rekolte açıklaması yapılmadı. Tüccarlar ve malum fındık baronları 850 ton rekolteden bahsediyor. Gerçek rekolte harmanda belli olur. Bağımsız rekolteden tespit komisyonunu tespitine evet deriz ama sektör tekellerinin belirlediği hayali rekolteden tespitine hayır diyoruz. Dünyada fındık üretiminin yüzde 75 ine sahip ülkemiz yıllara göre payı 2 buçuk milyar dolayındadır. Bunun nedeni ülkemizin fındık piyasasını tespit eden firmanın yurt dışı ortaklı olmasıdır. 2 milyon çiftçi yoksullukla boğuşurken piyasadaki tekel firmalar karlarına kar katıyor. Üreticiye verilen desteğin bir değeri yok, pul oldu. Tarım bakanına sesleniyoruz. Alana değil verim ve kaliteye destek verin. Verilen desteği arttırın ki çiftçi kaliteli ürün elde etsin. Günlük alım kotasını Tmo arttırsın. Fiskobirlik güçlendirilsin. Yeni tarım bakanımızdan bunu bekliyoruz. Avrupa'daki fındık Üreticileri destekle çok fazla gelir elde ederken yerli üreticilerimize 84 TL veriliyor. Fındık toplama işçiliği 500-700 arası olduğu, fındık ot biçme işinin 1500 TL olduğu yerde bu maliyetler ile birlikte fındık fiyatı 120 TL ye yükseltilmelidir." açıklamasında bulundu.