Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde uygulanan bir üreme yöntemidir. Dişi germ hücrelerinin erkek germ hücreleri ile dışarıdan bağlandığı tüp bebek tedavisinin başarısında birçok faktör rol oynar.
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan çiftler ya da kısır olan bireyler için 1970'li yılların sonlarından beri uygulanmaya başlayan yardımcı üreme teknolojisinin en etkili yöntemi olarak bilinir. Kadın ve erkekten alınan hücrelerin dışarıda birleştirilmesi tekniğiyle yapılır. 6 aşamadan oluşan tüp bebek tedavisi hormon tedavisiyle başlar sonrasında döllenmenin sağlanması için; anne adayının yumurtalıklarından alınan yumurtalar baba adayının sperminden alınan hücrelerle dışarıda birleştirilir. Döllenme başarıyla gerçekleşmişse oluşan embriyo anne rahmine yerleştirilir ve sonunda gebelik testi yapılır. Ancak tüp bebek tedavisine karar verilmeden önce tedavinin başarıya ulaşabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı etkenler vardır. Anne adayının eşinden ve ailesinden görebileceği manevi desteğin yanı sıra bireyin, fizyolojik olarak da bakımını ihmal etmemesi gerekir. Yani uzmanlar, bu süreçte en çok merak edilenler arasında olan 'kilo'nun, tüp bebek tedavisinin başarılı olması için önemli olduğunun altını çiziyor.
TÜP BEBEK TEDAVİSİ KİMLER İÇİN GEREKLİ?
Uzmanlar, tüp bebek tedavisinin kimler için gerekli olduğunu şu şekilde sıralamıştır:
TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN BAŞARISINI NELER ETKİLER?
Tüp bebek tedavisi sürecinin başarı oranı bireyin artan yaşıyla ters orantılıdır. Yani birey ne kadar genç ise tedavinin başarılı olma olasılığı o kadar yüksektir.
Bu süreçte kilo büyük önem arz ediyor;
Bunun yanı sıra bireyin kilosu, tüp bebek tedavisinde başarıyı yakalamanın bir diğer etkenidir. Yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisinde kilo çok önemlidir. Fazla kilonun tüp bebek tedavisinde başarıyı azalttığı kanıtlanmıştır. Günden güne artan obezite durumlarında kadınlarda ve erkeklerde ortak sorunlar ortaya çıkmaktadır. Fazla kilo erkeklerde sperm azlığına sebep olurken, kadınlar da ise yumurtalık sorunlarını ortaya çıkarmaktadır.
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI ORANI NASIL ARTIRILIR?
Tüp bebek tedavi sürecine başlamaya karar veren çiftlerin öncelikle başvurulan doktorun alanında uzman olup olmadığına bakılması gerekir.
Her iki bireyin de sigara ve alkolü bırakması tedavinin desteklenmesi için önemlidir.
Stres, başarısızlığın en büyük etkenleri arasındadır. Bu yüzden anne ve baba adayının stresten olabildiğince uzak durması ve psikolojik olarak gerekirse destek alması önerilir.
Tüm bunların yanı sıra özellikle anne adayının beslenmesine ve öğünlerine dikkat etmesi gerekir. Bunun için bir diyetisyen hekimden de yardım alabilir.