Festivalin Trabzon’u yansıtmadığını dile getiren Başkan Kenan Kuru, festivalin Trabzon’un değerlerini yansıtması gerektiğini ifade etti.
Başkan Kenan Kuru, “Sümela Kültür Yolu Festivali ile Trabzon'un önüne gelmeyi anlamış değiliz. Trabzon tarihiyle, kültürüyle, tabii varlıklarıyla, doğasıyla, deniziyle, dağlarıyla, manileriyle, şiirleriyle var olan bir şehir. Bu şehri sadece Sümela Kültür Yolu Festivali'yle ortaya koyup, hiçbir paydaşın haberi olmadan Kültür ve Turizm Bakanlığının adeta Trabzon'a dayatması çok da anlamlı olmamıştır.” eleştirilerinde bulundu.
Festivalin gelenekselleşeceğine yönelik açıklamaları da değerlendiren Başkan Kenan kuru, festivalin Trabzon’un değerlerini yansıtacak bir içerikle güncellenmesini istedi.
Başkan Kenan Kuru, “2024 yılında bu festivalin devamlılığını öğrendik. Trabzon'un değerleriyle ilgili olarak festivalin ortaya konması daha doğru olur. Mesela bu festival Trabzon’un fethine doğru 15 Ağustos’tan önce başlayabilirdi. Bu değerlendirilmesi ve tartışılması gereken bir konu".
"Burada Sümela'yla Ayasofya arasına sıkıştırılan bir Trabzon anlayışı kabul edilebilir değil. 395’ten önce ve 1461’e bire kadar bir Trabzon var. 1461’den günümüzde bir Trabzon var. Trabzonluları bu kategoride değerlendirmeyip sadece Sümela ismiyle insanların kafasına koyarak, nakşederek ortaya koyan bir festivalin Trabzon'u yansıtmadığını ifade etmek isterim. Dolayısıyla bu festival anlam itibariyle Trabzon'a renk katıyor. Trabzon'a ait bir festival olarak bir değer ortaya koyuyor ama Trabzon'un hangi değerleriyle değerlendirilmiş? Medreseleriyle, camileriyle, kültürüyle, şiirleriyle, mahalleleriyle, yaylalarıyla, deniziyle bir Trabzon var önümüzde. Trabzon'u böyle değerlendirmek lazım. Trabzon'u Sümela ismiyle ortaya koyan bir festivalin çok da anlamlı olmadığını ifade ediyorum. Sümela ile Ayasofya arasına konan bir festivalin Trabzon tarafından pek de kabul edilebilirliği yoktur.” açıklamalarında bulundu.