meritking giriş meritking kingroyal giriş bonus veren siteler casino siteleri

Türkiye'de Ülkeye Misafir Olarak Gelen Yabancıların Kayıt Dışı Çalışması Tepki Topluyor

Trabzon'da Turizm Sektörü Kaçağın Eline mi geçiyor?

25.05.2023 09:59:38 0
Türkiye

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Başkanı Volkan Kantarcı, turizm sezonunun girmesiyle birlikte sahada kaçakların önüne geçebilmek ve haksız rekabeti engellemek için büyük bir mücadele ortaya koyduklarını kaydetti. TÜRSAB olarak hata tespit ettiklerinde kendi üyelerine bile ceza uyguladıklarını kaydeden Başkan Volkan Kantarcı,  savaştan kaçarak ülkemize gelen sığınmacıların turizm sektöründe kaçak çalışmalarının ciddi bir boyuta ulaştığını dile getirdi.

HER GEÇEN AY İZİNSİZ ÇALIŞANLAR ARTIYOR

Başkan Volkan Kantarcı, “Kaçaklara dikkat çekmek istiyorum. Bizim ülkemizde misafirler. Savaştan kaçıp gelenler oldu, bağrımıza bastık. Devletimiz, milletimiz yedirdi içirdi ve ev yaptı ama onlar da bir yere kadar. Artık resmiyete girmeleri gerekiyor.  Eğer turizm yapacaklarsa gidecekler, hangi sektörde görev yapmak istiyorlarsa orada çalışma izinlerini çıkaracaklar. Her geçen ay izinsiz çalışanlar artıyor. Sosyal medyada inanılmaz kaçak faaliyetler var. Dijital departman bunlarla uğraşıyor.” dedi.

BU ÜLKENİN KURALLARINA UYACAKLAR

Yabancıların ülkenin kurallarına uyması gerektiğine işaret eden Kantarcı, “3 sene 5 sene burada yaşayacaklarsa bu ülkenin kurallarına uyacaklar. Devletim katkı yapacak, destek verecek… Eğer çalışıyorsan da kanuni bütün sorumluluklarını yerine getir. Otel kuracaksan kur.  Ev satın alıp da kiraya vererek ya da tanıdığın turistlerin evlerini alıp günü birlik konaklatma, kiralama yapacaksın sonrasında da adalet hak, hukuk olacak. Bu dalga büyüyerek yukarıya gidiyor.” diyerek tehlikeye dikkat çekti.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Başkanı Volkan Kantarcı, turizm sezonunun girmesiyle birlikte sahada kaçakların önüne geçebilmek ve haksız rekabeti engellemek için büyük bir mücadele ortaya koyduklarını kaydetti. TÜRSAB olarak hata tespit ettiklerinde kendi üyelerine bile ceza uyguladıklarını kaydeden Başkan Volkan Kantarcı,  savaştan kaçarak ülkemize gelen kişilerin turizm sektöründe kaçak çalışmalarının ciddi bir boyuta ulaştığını dile getirdi.  TÜRSAB olarak iç denetim yaptıklarını da ifade eden Başkan Volkan Kantarcı, “TÜRSAB olarak denetim departmanımız var. Doğu Karadeniz ve bütün bölgelerde var. İstanbul merkezde de var. Toplamda 200’e yakın personel var. Bu konuya çok hassasiyet gösteriyoruz biz. Bir defa kayıp kaçak devletimizin kayıp kaçağı. Yani kaçak işletmeler vergi vermiyor, sigorta vermiyor, maddi olarak ciddi bir eksiklik oluşuyor. İkinci husus bunlar sahada haksız rekabete sebep oluyorlar. Çünkü seyahat acenteleri 100 binlerce liralık yatırım yapıyor. Her şeyi resmiyetiyle beraber yapıyor. Diğer taraftan kim oldukları belirsiz kaçak köşek işleri yapan insanların, bu maliyetleri olmadığı için çok daha düşük fiyatlı kalitesiz hizmetleri veriyorlar. Bu sektörde haksız rekabete sebep oluyor. Bu noktada biz de elimizden geldiğince ilgili birim ve tur bölgemizdeki turizm müdürlükleriyle beraber mümkün olduğunca fazla denetim yapmaya gayret ediyoruz. Sahada kaçaklar var. Haksız rekabet yapanlar var.” ifadelerini kullandı.

KENDİ ÜYELERİMİZE BİLE CEZA YAZIYORUZ

İç denetimde örnek bir çalışma sergilediklerine dikkat çeken Başkan Volkan Kantacı, “Sürekli çalışıyoruz. Bunun dışında biz ne yapıyoruz? Var olan kendi işletme belgeli seyahat acentelerimizin haksız rekabete sebep olabilecek yanlış davranışları veya kendi kullanımı için tahsis edilmiş araçlarının önüne koydukları TÜRSAB araç plakalarını ya da kendi resmi evraklarını başkalarına maddi manevi menfaat karşılığında kullandırmaları ve kaçakları resmi belgeli taşıt haline getirebilmek gibi faaliyetlerinde de biz buna dur diyoruz.  Yönetim Kurulunun dün yayınlamış olduğu bir duyuru oldu. TÜRSAB araç plakalarının kaçak faaliyet yapanlara kullandırtan firmalarımız olduğu zaman biz o acentenin TÜRSAB Genel Merkezden, bölge başkanlıklarından almış oldukları araç plakalarının yüzde 90’ını kısıtlıyoruz, kapatıyoruz. Örnek veriyorum; bir seyahat acentesinin 50 tane aracı var. 50 tane araç plakası almak istiyor. Kriterlere göre inceleniyor. 50 plaka ile çalışırken o plakalarını sahada seyahat acentesi ile alakası olmayan merdiven altı dediğimiz kaçak altı faaliyet gösteren araç sahiplerine ya da korsanlara kullandırttığı tespit edilirse bu durumda 50 plakası olan acentenin yüzde 90 yani 45 tane plakası kapatılıyor. Biz şimdi bunları uyguluyoruz. Kendi üyelerimize bile ceza yazıyoruz.” şeklinde konuştu.

SAHADAN YANLIŞ YAPANLARI TEMİZLEMEMİZ GEREKİYOR

Turizmde kaçağın önüne geçebilmek için topyekûn mücadelenin şart olduğuna dikkati çeken Başkan Volkan Kantarcı, “Bu kadar hassas davrandığımız bir noktada ilgili bütün kurulların çok daha hassas davranması gerekiyor. Turizm sektöründeki diğer paydaşların da denetim mekanizmalarını oluşturmaları, haksız rekabet oluşturanlara karşı yaptırımları olması gerekiyor.  Bu başka türlü düzelmez. Biz hiçbir birliğin yapmadığı uygulamalar yapıp kendi üyelerimize gerekli cezaları düzenliyoruz. Bu kadar hassas davrandığımız noktada kamu kurum ve kuruluşlarından benzer hassasiyetleri görmek istiyoruz. Sahadan yanlış yapanları temizlememiz gerekiyor. Artan Orta Doğu pazarına paralel olarak her geçen yıl kaçak faaliyet sayısı artıyor. Biz denetim artırdıkça onlar da artıyor. Ama caydırıcı olabilmek için tek yönlü değil SGK ve vergi dairesinin de devreye girmesi gerekiyor. Sezon öncesinde trafik ekiplerimizin de denetimlerini artırması gerekiyor. Denetim yapmazsak bütün işleri kaçaklar yapar.” açıklamalarında bulundu.

ARTIK RESMİYETE GİRMELERİ GEREKİYOR

Ülkeye misafir olarak gelen yabancıların kayıt dışı çalışarak devleti ve turizm sektörünü zarara uğrattığına dikkati çeken Başkan Volkan Kantarcı, “Kaçaklara dikkat çekmek istiyorum. Bizim ülkemizde misafirler. Savaştan kaçıp gelenler oldu, bağrımıza bastık. Devletimiz, milletimiz yedirdi içirdi ve ev yaptı ama onlar da bir yere kadar. Artık resmiyete girmeleri gerekiyor.  Eğer turizm yapacaklarsa gidecekler, hangi sektörde görev yapmak istiyorlarsa orada çalışma izinlerini çıkaracaklar. Her geçen ay izinsiz çalışanlar artıyor. Sosyal medyada inanılmaz kaçak faaliyetler var. Dijital departman bunlarla uğraşıyor. 3 sene 5 sene burada yaşayacaklarsa bu ülkenin kurallarına uyacaklar. Devletim katkı yapacak, destek verecek… Eğer çalışıyorsan da git bir şirkete, acenteye, kanuni bütün sorumluluklarını yerine getir,  otel kuracaksan kur.  Ev satın alıp da kiraya vererek ya da tanıdığın turistlerin evlerini alıp günü birlik konaklatma, kiralama yapacaksın sonrasında da adalet hak, hukuk olacak. Devletimiz ekonomik anlamda da sıkıntılı bir süreç geçiriyor. Bir kuruşun hesabı da yapılır bir trilyonun hesabı da yapılır. Bu dalga büyüyerek yukarıya gidiyor.” uyarılarında bulundu.

 ÖNEMLİ OLAN CEZA YAZMAK DEĞİL, CAYDIRICILIK SAĞLAMAK

Caydırıcı kanunlara ihtiyaç olduğunu da aktaran Başkan Volkan kantarcı, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Bakanlığımızın Ankara’da, illerde, bölgelerde, dijital denetlemeyle ilgili birimler kurup memurlar ataması gerekiyor. Artık birçok şey onlinedan geçiyor. Kaçak Instagram ve Facebook hesapları üzerinden bağlantılar kurup, müşterileri dolandırıyorlar. Bunlarla da biz uğraşıyoruz. Bazen denetmenler mesaiyi bitirdikten sonra bunlarla da uğraşıp raporluyor. Bunlarla ilgili departman olması gerekiyor. Kanunlar çıkarılması gerekiyor. Cezaların caydırıcı olması gerekiyor. Çıkarılan kanunların da uygulanması gerekiyor.  Acenteler kışın ellerinde çantalarıyla fuar fuar dolaşacak, masraf edecek, bütün giderlerini ödeyecek, 5-6 aylık turizm sezonunda da kaçaklarla mücadele edecek! Böyle bir şey var mı? Her geçen gün üzerine koyuyor. İl müdürlerimizden azami destek istiyoruz. Bakanlığımızın eksik personelleri takviye etmesini istiyoruz.  Önemli olan ceza yazmak değil, caydırıcılık sağlamak. Sistemin işlemini sağlamak. Bunu yaparsak devlet para kaybetmez, turistler de maddi ve manevi kayıplara uğramaz.”

HABER MERKEZİ


Anahtar Kelimeler: Trabzon

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

27.1° / 20°

Erdoğan'dan Çay Üreticilerini ilgilendiren mesaj

DEVA Partili Karal’dan, Ak Parti’de seçimin faturasının il başkanlarına kesilmesine tepki

Rize Belediye Başkanı Metin, Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu’nu Ziyaret Etti

Rezerv Alan Yasası Mağdurları Ümit Özdağ'ı Ziyaret Etti

CHP İl Başkanı Saltuk Deniz'den Sert Kınama: Atatürk Afişine Yapılan Saldırı Kabul Edilemez

AK Parti'de 7 il başkanı değişti

Karal, Çayeli’nde Muhtarlarla bir araya geldi

Erzurum'da AK Parti Belediye Mevzuat Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

İYİ Parti'den yurtdışı harçlarına karşı hamle: Milletvekili Zorlu, kanun teklifini TBMM'ye sundu

Özgür Özel: Normalleşme başlayacaksa kayyum siyasetinin terk edilmesiyle başlamalı

YRP Genel Başkan Yardımcısı Cemil ÇOLAK Mağdur Belediye Çalışanlarının Yanında

İYİ Parti’de toplu istifa! 40 kişi CHP’ye geçti

EURO 2024'ün en değerli takımı belli oldu! Türkiye kaçıncı sırada?

AK Parti Erzurum İl Başkanı Av. İbrahim Küçükoğlu’ndan Daraltılmış İl Başkanları Toplantısı Açıklaması

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz’den Ardeşen’deki Boğulma Olayı ile İlgili Mesaj

Karal: Tarımın amiral gemisini de batırdılar

DEM Partili vekillerden Saraçhane'deki surlara kayyum ve 1 Mayıs pankartı

AK Parti'de değişim Trabzon'da sürebilir: Mumcu'nun yerine iki aday

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz "Mayıs Ayı Yaş Çay Alım Bedelleri Kurban Bayramı'ndan önce ödensin

Ocaklı: Otizmli öğrencilere evde eğitim hizmeti verilsin