Türkiye'de üretilen bazı ürünlerde ve özellikle yöresel ürünlerde kullanılması yasaklanan gıda katkı maddelerinin listesi genişletildi. İşte katkı maddesi yasaklanan ürünler...
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yeni yönetmelik, AB mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmış olup, gıdalarda kullanılmasına izin verilen katkı maddelerinin listesini, kullanım koşullarını ve etiketleme kurallarını belirliyor.
Hangi maddelerde katkı maddesi kullanımı yasaklandı?
Bu doğrultuda, Türkiye'de üretilen bazı ürünlerde ve özellikle yöresel ürünlerde kullanılması yasaklanan gıda katkı maddelerinin listesi genişletildi. Örneğin, kaymak, tahin, baklava, köme, pestil, bastık, cevizli sucuk gibi yöresel ürünlerde tüm katkı maddelerinin kullanımı artık yasak.
Ayrıca, renklendirici olarak bilinen titanyum dioksidin kullanımı da yasaklanmış olup, 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren bu katkı maddesiyle gıda üretimi yapılamayacak.
Yönetmelikte ayrıca, olgunlaştırılmamış peynirler dışındaki peynirlerde, belirli katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır. Döner ve kanatlı döner gibi ürünlerde de kıvam artırıcı ve su tutma özelliği olan bazı E kodlu katkı maddeleri artık bulunamayacak.
Et ürünlerinde de bazı katkı maddeleri yasaklandı
Fermente sucuklarda ve ısıl işlem görmüş et ürünlerinde de belirli katkı maddelerinin kullanımı yasaklanmış, ayrıca pastırma kaplamalarında ve yöresel helvalarda renklendirici kullanımı yasak.
Gıda işletmecileri, bu yeni yönetmelik hükümlerine 1 Nisan 2024 tarihine kadar uyum sağlamak zorunda.
Buna ek olarak, 30 Haziran 2013 tarihli Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.