Tarih: 17.01.2024 11:58

Türkiye'de Yeni Bir Endemik Bitki Türü Keşfedildi

Facebook Twitter Linked-in

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Serdar Makbul ve Dr. Öğr. Üyesi Seher Güven'in yürüttüğü araştırmada, dünyada sadece Kars Çıldır Gölü çevresinde yayılış gösteren yeni bir otsu endemik bitki türü keşfedildi.

Araştırmacılar, Çıldır Gölü çevresindeki kayalık ve taşlık alanlarda yaptıkları arazi çalışmaları sırasında, daha önce tanımlanmamış bir bitki türüne rastladılar. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, bu bitkinin Vincetoxicum cinsine ait yeni bir tür olduğu belirlendi.

"Vincetoxicum anatolicum" adı verilen bu yeni bitki türü, ülkemizin farklı yörelerinde "zilasur, dağ biberi, gavur biberi" olarak bilinen bitki grubuna mensup. Bu bitki grubu üzerinde yapılan araştırmalar, bu bitkilerin anti-mikrobiyal, anti-bakteriyel, anti-fungal ve anti-kanserojen gibi etkilere sahip olduğunu ortaya koydu.

 

Yeni tür olarak tanımlanan bu bitkinin tıbbi bitki olma potansiyelinin yüksek olduğu düşünülüyor. Bu konudaki araştırmalar devam ediyor.

RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Makbul, "Keşfettiğimiz yeni bitki türünün, ülkemizin bitki biyoçeşitliliğine önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz. Bu bitki, tıbbi açıdan değerli olduğu bilinen bitki taksonları üzerinde yapılacak biyokimyasal araştırmalara da yeni doğal bitki kaynakları sağlayacaktır" dedi.

Araştırma, uluslararası hakemli bir dergi olan "Nordic Journal of Botany"de yayımlandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —