Türkiye'de trafiğe kayıtlı 25 milyondan fazla araç bulunduğu belirtilerek, araç sahiplerine önemli bir bilgilendirme mesajı ile yeni bir uygulamanın başlayacağı duyuruldu.
Bu gelişme, 2021 ve önceki yıllara ait otomobil sahiplerini TÜVTÜRK istasyonlarına yönlendiriyor. Ayrıca, TÜVTÜRK tarafından başlatılan bir diğer önemli değişiklik ise randevu sisteminde yaşanan yoğunluğa çözüm olarak hayata geçirildi.
Türkiye'nin 77 şehrinde mobil istasyonlar faaliyete geçirilerek araç sahiplerine daha fazla erişim imkanı sağlandı. Bu adım, birçok aracın daha erken muayene işlemini tamamlamasına olanak sağlamıştı.
TÜVTÜRK, yoğunluğu azaltmaya yönelik adımlarla yeni yılda gezici istasyon sayısını artırmayı hedefliyor. Bu çabalarla araç sahiplerine daha fazla erişim ve kolaylık sağlanması amaçlanıyor.
Mobil istasyonlarda binek otomobil, traktör ve motosiklet muayeneleri yapılabilirken, hava destekli hidrolik fren sistemine sahip araçların muayenesi sadece sabit istasyonlarda gerçekleştirilebiliyor.
Egzoz gazı emisyon ölçümü ise sadece sabit ve yetkilendirilmiş seyyar istasyonlarda gerçekleştirilebilmektedir. Traktör muayeneleri ise tüm seyyar ve sabit istasyonlarda yapılabilmektedir.
Türkiye'de araç sahiplerinin yıllık muayene işlemleri için ödemelerde 2024'e özel güncellemeler yapıldı. Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 927,60 TL Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 1.821,60 TL Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 2.462,40 TL Muayene ücretlerine KDV dahil edilmiştir.
Tüm istasyonlarda kredi kartı, banka kartı ve nakit olarak ödeme yapılabilmektedir. Kredi kartı veya banka kartıyla yapılan işlemlerde, hizmet sağlayıcı firmanın yasal mevzuata göre belirlediği hizmet bedeli ödeme tutarına eklenmektedir.
Ayrıca, 2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil ediliyor.
Muayene raporu sonucunda "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmayacak.
Ücretsiz muayene tekrarı hakkı ise bir önceki ücretli muayene tarihinden itibaren 1 ay içinde, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda geçerlidir. Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı bulunuyor.
Sabit muayene istasyonlarında muayeneleri onaylanmayan araçlar, Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda bir ay içerisinde ücretsiz olarak muayene tekrarını yaptırabilirler.
Ancak, muayene tekrarı yapılmamış veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmemiş araçlardan muayene ücreti tam olarak alınıyor.