Tarih: 21.05.2023 12:46

Uluslararası Müzeler Haftası’nda Trabzon’daki Müze Eksikliği Dikkat Çekiyor

Facebook Twitter Linked-in

18 -24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Uluslararası Müzeler Haftası’nda Trabzon’daki müze eksikliği dikkat çekiyor. Şehirdeki müzelerin yetersizliği dikkat çekerken, Trabzon Müzesi olarak hizmet veren Kostaki Konağı’nın da yıllardır restorasyon yüzünden kapalı durumda kalması eksikliği ön plana çıkarıyor. Kostaki Konağı’nın restorasyona girmesinin ardından depolarda bekleyen eserlerin müzeye çevrilecek Nemlizade Konağı’nda sergilenmesi ve turistlere seçenek sunulması gerektiği savunuluyor.

“NEMLİZADE’Yİ MÜZEYE ÇEVİRELİM”

TİSAD Başkanı Murat Çavga, “Kostaki Konağı’nı yıllardan beri bir müze olarak kullanmamıza rağmen Kostaki Konağı yapı itibariyle, mimarisi itibariyle bir müze ev. Atatürk Köşkü mantığında bir ev müze. Hiç içine eser koymadan sadece kendi binası itibariyle müze olarak sergilenebilecek bir yapıya sahip. Kostaki’nin sadece kendisi bir müze.  İçine eser koymamıza hiç gerek yok. Yukarıda Nemlizade’miz boş kalıyor. Nemlizade’yi müzeye çevirelim. Kostaki Konağı’ndaki eserleri Nemlizade’de sergileyelim. Kostaki Konağı, Nemlizade ve daha da yukarısında Kızlar Manastırı var.  Şimdi Seyir Terası ile birlikte bir yürüyüş aksı oluşturmuş oluruz. Biz bunu yıllardır vurguluyoruz. İnşallah sesimiz bir gün duyulur.” açıklamalarında bulundu.

“MÜZE SORDUKLARINDA NE SÖYLEYECEĞİZ”

Arap turizmine odaklanıldığın dikkati çeken Başkan Çavga, “Biz şu an Arap turiste odaklanmışız.  Kaç tane Arap gelecek, bu sene sezon nasıl geçecek, oteller dolu mu? Arapların hiçbiri bize müze sormuyor. Ancak kente farklı bölgelerden turistler geldiği zaman bize müze soracak. Farklı destinasyon, yürüyüş rotası soracak. Ne söyleyeceğiz?” diyerek turizme ilgili planlamalarda müzelerin, farklı destinasyonların ve yürüyüş rotalarının da planlanmasını istedi.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —