Uyku süresi ve kalitesi sağlık üzerinde büyük bir öneme sahip. Gece boyunca yeteri kadar uyumanın, bir sonraki gün üzerindeki etkileri de herkes tarafından biliniyor. Uyku yoksunluğu ise, sinirsel tepki ile bireyin risk alma davranışı arasındaki ilişkiyi bozarak zararlı bir etkiye sahip olabiliyor.
Stresli kişiler için uykunun bilişsel performans ve duygusal sağlık üzerindeki önemi üzerine yapılan Kanada araştırmasına göre, geceleri çok az uyuyanların veya hiç uyumayanların ertesi gün önemli kararlar vermekten kaçınması gerekiyor.
Askeri veya siyasi liderler ve felaketlere ilk müdahale edenler, tüm geceyi geçirdikten sonra önemli kararlar almaktan kaçınmaları gereken yüksek stresli bireylerden sadece bazıları.
"Uyku yoksunluğu, riskli karar vermenin sonuçlarına verilen sinirsel tepkileri zayıflatıyor" başlığı altında yayınlanan araştırmada ekip 24 saatlik uyku yoksunluğunun bireylerin karar verme süreçlerini önemli ölçüde etkilediğini buldu.
Uzmanlara göre sadece bir gecelik uyku yoksunluğu bile sinirsel düzeyde bazı etkilere sahip. Öyle ki bir gecelik uyku yoksunluğunun 56 sağlıklı yetişkin üzerindeki etkisini değerlendiren çalışma, tek bir gecelik toplam uyku kaybının, kazanma ve kaybetme sonuçlarına yönelik beyin aktivasyonunu önemli ölçüde azalttığını buldu.
Önceki çalışmalar uyku yoksunluğunun dikkat işleme, hafıza birleştirme ve öğrenme dahil olmak üzere çeşitli beyin ve bilişsel işlevler üzerindeki geniş kapsamlı etkilerini göstermiş olsa da, bu çalışma uyku kaybının karar verme üzerindeki spesifik etkisini ele alıyor.
Toplam uyku yoksunluğu, nöral tepki ile bireyin risk alma davranışı arasındaki ilişkiyi bozarak zararlı bir etkiye sahip olabilir; bu, risk alma algısının değişmesiyle ilişkili olabilir.