Tarih: 18.02.2023 10:53

Vitiligo Nedir? Vitiligo Neden Olur? Vitiligo Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?

Facebook Twitter Linked-in

Deriye rengini kazandırmaktan sorumlu olan melonisit isimli hücrelerin hasar görmesi yüzünden ortaya çıkan bu rahatsızlık; otoimmün bir rahatsızlık olarak ön plana çıkıyor. Yani ciltte bazen düz bazen de yama şeklinde beyaz lekelerle seyreden bu deri sorununa bağışıklık sisteminin kendini savunmak adına yanlışlıkla pigment hücrelerine hücum etmesi yol açıyor.

Bazen vücudumuzun belirli bir bölgesinde toplanan beyaz lekeler, bazen de vücudumuzun büyük bir bölümünü işgal ederek, neredeyse yarısını kaplayabiliyor.

Bu yazımızda kısaca vitiligo nedir? Vitiligo neden olur? sorularını yanıtlamak, bu hastalığa dair merak ettiğiniz soruları cevaplandırmak istiyoruz.

İşte, kişide özgüven kaybını ve depresyonu beraberinde getiren bu deri sorununa dair bilmeniz gereken detaylar:

Vitiligo Nedir? Vitiligo Neden Olur?

Tıp dünyasında kesin nedeni henüz tespit edilmemiş olan bu rahatsızlığa bağışıklık sisteminin kendi sağlıklı hücrelerine saldırması neden oluyor.

Yani beyaz kan hücreleri; melonisitlere saldırarak, melonisitleri yok ediyor.

Sonuç olarak da kişide pigmentasyon kaybı görülüyor. El, ayak, yüz ve kollar; yamaların en çok görüldüğü yerler olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte bu yamalar; zamanla ilerleyerek, daha geniş alanlara yayılabiliyor.

Tıpkı diğer otoimmun rahatsızlıklar gibi kesin tedavisi mümkün olmayan bu hastalık; bazı tedavi yöntemleri ile kontrol altında tutulabiliyor. Yani tedavi ile semptomları hafifletmek, hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastalığı geriletmek hedefleniyor.

Ancak hastalığın tedaviden sonra nüksetme yani tekrarlama olasılığı da bulunuyor.

Vitiligo Belirtileri

Yaygın belirtileri, el, ayak, kol ve yüzdeki beyaz renkli yamalar ve plaklar olan bu rahatsızlıkta yamalar; koltukaltı, kasık, ağız, göz, burun delikleri, göbek, üreme organları hatta rektal alanlarda bile görülebiliyor.

Bazen de ağız içindeki cilt bile kendi rengini kaybedebiliyor. Kaş, kirpik, kafa derisi gibi tüylü alanlarda tüy kaybı ve bu alanların grileşerek, rengini kaybetmesi; diğer vitiligo belirtileri arasında yer alıyor.

Tüm bu belirtiler; hastada özgüven kaybı, depresyon, anksiyete, panik atak ile sonuçlanabileceği gibi bazen de ruhsal sağlık sorunları doğrultusunda kişide vitiligo baş gösterebiliyor.

Vitiligo Kimlerde Görülür?

Herhangi bir ırk, etnik köken fark etmeksizin kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülebilen bu rahatsızlık; genetik geçişli bir sorun olarak kabul ediliyor.

20’li yaşlarla birlikte belirginleşen beyaz yamalar; genetik olarak, anne ve babadan yani üst soydan kişiye geçiyor.

Yani hastaların %30 gibi büyük bir çoğunluğunun ailesinde başka bir vitiligo hastasına kolaylıkla rastlanıyor.

Toplumun %1 gibi azınlık bir kısmında görülen rahatsızlık; bulaşıcı olmadığından hastadan başka bir hastaya hiçbir şekilde temas ya da başka bir yolla bulaşmıyor.

Aynı zamanda hastanın hayatını da tehdit etmiyor. Yani hastanın genel sağlığı açısından herhangi bir tehlike arz etmiyor. Lakin kişide ciddi özgüven kaybının getirdiği depresyon ve anksiyeteyi tetikleyebiliyor.

Kişi, kendini diğer insanlardan dışlanmış, çirkin ve farklı hissedebiliyor. Bu yüzden hastalığın psikolojik boyutunu mutlaka dikkate almak ve vakit kaybetmeksizin bir uzmana görünmek gerekiyor.

Vitiligo Teşhisi

Deride beyaz yama ve plaklarla belirgin hastalık, doktor tarafından fiziksel muayane aşamasında kolaylıkla tespit edilebiliyor. Bazen de doktorlar, kesin sonuç için deri biyopsisi almayı da tercih edebiliyor.

Kimi zaman doktorunuz; kan testi yaptırmanızı sizden talep ediyor. Vitiligo hastalarında genellikle B12 eksikliği görüldüğünden, B12 vitamin takviyesi kullanmanız da gerekli olabiliyor.

Vitiligo Tedavisi

Teşhisi takiben başlayan vitiligo tedavisinde hastanın cildine tekrar eski rengini kazandırmak amaçlanıyor.

Bu amaçla doktorlar; genellikle topikal olarak deriye sürülen birtakım deri kremleri, merhemleri reçete ediyorlar.

Hastanın bu ilaçları düzenli olarak hastalıklı deriye uygulaması gerekiyor.

İlaç ve kremle tedavinin yeterli olmadığı durumlarda Ultraviyole ışık tedavisi gibi başka yöntemlerden de yararlanılabiliyor. Ya da dövme ile ciltteki beyaz yamalar renklendirilebiliyor.

Bütün bu yöntemlerden hiçbirinden sonuç alınamaması üzerine ameliyat zorunlu olabiliyor.

Vitiligo tedavisinde yararlanılan yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

Hastalığın merhemle tedavisinde genellikle etkin maddesi tacrolimus olan merhemlerden yararlanılıyor. Özellikle yamaların sınırlı bir alanda ve küçük lekeler şeklinde olduğu vakalarda merhemle tedaviden sonuç alınabiliyor.

Streoidler sınıfındaki topikal kremlerin  en az 3 aylık kullanımı ile gözle görülür bir sonuç elde edilebiliyor.

İlaçla tedaviye bazen de ağızdan alınan ilaçlarla tedavi de eşlik edebiliyor.

Vitiligoya Hangi Krem İyi Gelir

Mutlaka doktor tedavisinden sonrası kullanılması gereken bu krem ve merhemler bilinçsiz kullanıldığında ciddi sorunlara neden olabilir. Vitiligo tedavisinde kullanılan kremlerin bazılar ise dermovate merhem, elidel kremdir.

Topikal tedavinin yanıt vermediği hastalarda ışık tedavisine başvurulabiliyor. İlaç tedavisiyle eş zamanlı yürütülen ışık tedavisinden genelde olumlu yanıt alınıyor. Lakin bazen ışık tedavisi bile semptomları tamamen ortadan kaldıramıyor.

Pigmentasyon tedavisinin tam tersini ifade eden bu tedavide cildinizin geri kalan kısmı da renksizleştiriliyor. Böylelikle cildinizde renk uyumu elde edilmiş oluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —