Ciltte meydana gelen değişimlerin ciddi vitamin eksikliğine işaret ettiğini biliyor muydunuz? “Ne yersen o'sun” dedikleri durumu cildinizde meydana gelen değişimlerden anlayabilirsiniz. Peki, vitamin eksikliği yüzümüze bakarak nasıl anlaş
Cildinizde hoşunuza gitmeyen şeyler mi var? Soluk cilt, dudak kuruluğu ve şiş gözler ben vitaminsizim diye bağırıyor. Bu belirtileri önemseyin! Yüzümüzde tıpkı vücudumuz gibi vitaminsiz kaldığını belli eder ve virüsler için kolay hedef haline geliriz. Şimdi sizlere cildinizde meydana gelen değişimlerin hangi vitamin eksiliğinden kaynaklandığını söyleyeceğiz. Keyifli okumalar…
Cilt ve dudakların soluk görünmesi, kuru saçlar ve kanayan diş etleri gibi belirtiler vitamin eksikliğine işaret ediyor olabilir. Vitamin eksikliğini yüzünüzden anlayabileceğiniz 5 işaret şöyle:
Sabahları şiş gözlerle uyanıyorsanız iyot eksikliğiniz olabilir. Bununla birlikte el ve ayaklarda ödem, ciltte kuruma ve dökülme, adet düzensizliği ve tiroit bezinde büyüme de iyot eksikliğinin belirtileri arasında.
İyot eksikliğini önlemek için iyot içeren besinler tüketin. Ton balığı, mezgit gibi deniz ürünleri, ıspanak, sarımsak, süt ve süt ürünleri iyot yönünden zengin besinlerdir. Yeterince iyot almanın en iyi yolu ise yemeklerinize iyotlu tuz eklemektir.
Soluk ve kuru bir cilde sahipsen B12 yetersizliği yaşıyor olabilirsin. Vücudun üretmediği ancak en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan B12 günümüzde de en çok şikâyet edilen eksikliklerden biri. B12 vitamin eksikliğinin belirtileri arasında tırnak kırılması ve saç dökülmesi de yer alır.
Vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamada en etkili besinler deniz ürünleridir. Bilhassa somon balığı bu türlerden en etkilisidir. Uzmanlar en az haftada iki defa balık ürünleri tüketerek vücudun temel ihtiyacı olan vitamin eksikliğinin giderilmiş olacağını belirtiyor.
Soluk dudaklara sahip olmak özellikle demir emiliminin az olduğunu gösterir. Demir eksikliğinin belirtileri arasında; solgun cilt, vücutta güçsüzlük, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik hali görülür.
Demir açısından zengin yiyecekleri tüketerek demir eksikliğini önleyebilirsiniz. En çok demir içeren besinler arasında ıspanak, lahana, pazı, karahindiba, kabak, yulaf, pekmez ve kırmızı et yer almakta.
Saçında kuruluk ve incelme yaşıyorsan bu biotin eksikliğinin göstergesidir. Biotin eksikliğinin en belirgin özelliği saç köklerinin zamanla güçsüzleşmesi, canlılığını yitirmesi ve dökülmesidir. Ek olarak tırnakların çabuk kırılması da biotin eksikliğinin ana belirtileri arasında.
Biotin eksikliğini gidermek için mutlaka kahvaltı edilmeli. Bilhassa yumurtanın sarısı, yüksek miktarda B7 vitamini içerdiğinden doktorlar tarafından sıklıkla öneriliyor. Ayrıca karaciğer, karnabahar, mantar, soya fasulyesi, fasulye, mercimek, badem, fındık ve kepekli tahıllar gibi birçok gıda da B7 vitamini yönünden zengin gıdalarından başında gelmekte.
Dişlerini fırçalarken kanama yaşıyorsan C vitamini eksikliğin olabilir. Bununla birlikte sık sık hasta olmak, sürekli yorgun hissetmek ve eklem ağrıları da C vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri arasında.
Vücut kendi başına C vitamini üretemediğinden, her gün düzenli olarak C vitamini alınması gerekir. Portakal, doğal portakal suyu, greyfurt, greyfurt suyu, kivi, brokoli, mandalina, limon, karnabahar ve çilekte bol miktarda C vitamini bulunur.