Yabancı Alışveriş Siteleri Hangileridir?

Yabancı alışveriş siteleri, gerek ülkemizde, gerekse diğer ülkelerde oldukça fazla kullanılmaya başlanan sitelerin başında gelmektedir.

TEKNOLOJİ 22.09.2023 11:07:00 0
Yabancı Alışveriş Siteleri Hangileridir?

Yabancı alışveriş siteleri, gerek ülkemizde, gerekse diğer ülkelerde oldukça fazla kullanılmaya başlanan sitelerin başında gelmektedir. Günümüzdeki alışveriş anlayışı yaşamımızdaki her şey gibi hızla değişmiştir. Her gün bir yenisi eklenen teknolojik harikalardan birisi de şüphesiz online alışveriş imkanıdır. Online alışveriş ile birlikte oldukça rahat bir şekilde alışveriş yapabilmekteyiz. Oturduğumuz yerden ev, iş, otobüs, okul gibi pek çok farklı mekandan internet aracılığıyla kolaylıkla ürün sipariş edebilmekteyiz. Üstelik bu ürünler 2 – 3 gün kadar kısa bir sürede dahi elimize gelmektedir. Bu nedenle online alışverişi tercih eden kişilerin sayısı azımsanamayacak kadar fazladır.

Online alışveriş yaparken gerek ülkemizden gerekse yabancı sitelerden alışveriş yapabilmekteyiz. Ülkemizdeki online alışveriş sitelerinden gıda, kıyafet, ayakkabı, aksesuar, ev eşyaları, elektronik eşyalar gibi pek çok farklı ürün çeşidini sipariş edebiliyoruz. Aynı durum, gıda sektörü pek uygun olmamakla beraber, yabancı alışveriş siteleri için de geçerlidir. Bazen yabancı alışveriş sitelerinde almak istediğimiz ürünleri çok daha uygun fiyata yakalayabilir, bazen de ülkemizde olmayan ürünleri bu siteler aracılığı ile satın almak isteyebiliriz. Bu nedenle yabancı alışveriş sitelerine olan ilgi gün geçtikçe daha da fazla artmaktadır.

 

Yabancı Alışveriş Siteleri Avantajları ve Dezavantajları

Yabancı alışveriş siteleri her konuda olduğu gibi hem avantajı hem de dezavantajı olan alışveriş yerleridir. Yabancı alışveriş sitelerinin avantajlarına bakacak olur isek:

  • Ülkemizde olmayan ürünlerin satın alınabilmesi
  • Ürün çeşitliliğinin çok fazla olması
  • Bazı yabancı alışveriş sitelerinin kargo ücreti almaması
  • Çok daha uygun fiyatlara ürünlerin bulunabilmesi
  • Toptan olarak ürün alımı yapılabilmesi

Gibi pek çok avantajının olduğunu söyleyebiliriz.

Yabancı alışveriş sitelerinin dezavantajlarına bakacak olur isek:

  • Kur farkı nedeniyle çok fazla fiyat farkının çıkması
  • Ürünlerin 30 – 45 gün kadar geç gelebilmesi
  • Ürünlerde sorun olduğunda iade ve değişim işlemlerinin çok zor yapılması ya da yapılamaması
  • Kapıda ödeme sisteminin olmaması

Gibi problemler sıralanabilir. Fakat tüm bu avantaj ve dezavantajlar göz önüne alındığında yine de yabancı alışveriş sitelerinden alışveriş yapmak pek çok kişinin tercih ettiği bir şey olmuştur.

Yabancı Alışveriş Siteleri Nelerdir

Yabancı alışveriş siteleri oldukça fazladır. Fakat ülkemize de hizmet veren yabancı alışveriş sitesi sayısı sınırlıdır. Ülkemizde de satış yapılmasına olanak sağlayan yabancı alışveriş sitelerinin listesi aşağıdaki gibidir:

  1. Amazon
  2. Aliexpress
  3. eBay
  4. Etsy
  5. Asos
  6. Wish
  7. Banggood

Amazon

Yabancı alışveriş sitesi denilince belki de akla ilk gelen sitedir. Amazon ile birlikte dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın alışveriş yaptığı bir site akla gelmektedir. Amazon sitesinde ürün çeşitliliği çok ama çok fazladır. 50’den fazla ülkeye satış gerçekleştiren Amazon, geçtiğimiz yıllardan Amazon Türkiye’yi de uygulamaya koyarak ülkemizde de satış gerçekleştirmeye başlamıştır. Amazon’u ülkemizdeki insanların tercih etme sebeplerinin başında, ülkemizde bulunmayan ürünlerin Amazon üzerinden satışının olması gelmektedir. İnsanlar bu ürünleri alabilmek için Amazon gibi yabancı alışveriş sitelerinden faydalanmaktadır. Ayrıca Amazon, dönem dönem kendi deposundaki ürünlere indirim yaparak oldukça uygun fiyatlı ürünler de satabilmektedir. Bu nedenle Amazon, pek çok kişi tarafından sık sık tercih edilen bir yabancı alışveriş sitesi haline gelmiştir.

Amazon’dan alışveriş yapacak olanların dikkat etmesi gereken şey, ürünlerin kendi fiyatlarına ek olarak gümrük vergisi ve kargo ücretinin de ekleneceğidir. Bu nedenle alışveriş yaparken ödeyecekleri tutara dikkat etmeleri tavsiye edilir.

AliExpress

Çin menşeili bir site olan AliExpress, Amazon gibi milyonlarca farklı ürünü bünyesinde barındıran ve dünyada oldukça fazla tercih edilen yabancı alışveriş sitelerinden bir tanesidir. AliExpress üzerinden satış yapan kişilerin %90’ından fazlasının Çinli olduğu bilinmektedir. Bu nedenle “Çin malı” denilen ürünlerin AliExpress’te oldukça fazla satıldığı gözlemlenmekted,r AliExpress’te verilen siparişler 3 gün içerisinde kargoya verilse de Türkiye içerisindeki bir alıcıya bu kargonun gelmesi yaklaşık olarak 30 ila 45 gün sürmektedir. AliExpress, PTT Kargo ile anlaşmalı bir firmadır. AliExpress’te de kargo ücreti ve gümrük vergisinin çok pahalı olabileceği unutulmamalı, mümkünse kargo bedava olan ürünler AliExpress üzerinden tercih edilmelidir.

eBay

Yabancı alışveriş siteleri arasında en eskilerinden bir tanesi olan eBay, yıllar geçse de popülerliğini korumaya devam etmektedir. ABD asıllı olan eBay alışveriş sitesi üzerinden elektronikten giyime, aksesuardan mutfak eşyalarına kadar milyonlarca çeşit ürün satılmaktadır. Buna ek olarak eBay sitesinde ikinci el ürünlerin de yer aldığı bilinmektedir. Bu ürünlerin ücretlendirilmesi sabit olmayıp açık artırma yöntemi ile ürünün ücretine karar verilebilmektedir. eBay üzerinden kargo ücretsiz olan ürünler de vardır. Uygun fiyatlara alışveriş yapmak istiyor iseniz eBay üzerinden kargo ücretsiz ürünleri tercih etmelisiniz.

Etsy

El emeği ürün yapan sanatkar ve zanaatkarların satış mecrası olan Etsy’e ülkemizde de oldukça rağbet vardır. Diğer sitelere nazaran daha yeni olsa da Etsy sitesi kendine özel kategorisi ile pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Etsy’de ürün satan kişiler, bu ürünlerini yaparken anlarını canlı bir şekilde alıcılarına göstermek için videolar çekip Etsy’ye gönderebilmektedir. Böylelikle insanlar ürünlerin yapılışını gördüğü için ürünlerin kalite ve güvenilirlikleri konusunda da emin olabilmektedir.

Etsy üzerinden nikah şekeri, tablo, masa örtüsü, yatak örtüsü, havlu, pano ve resimler, biblo, el emeği fincan ve tabak gibi pek çok değerli ürünün satışı yapılmaktadır. Bu ürünlerin her biri el emeği olan eşsiz benzersiz ürünler oldukları için diğer satış mecralarından çok daha pahalıya satılabilmektedir. Fakat el emeği oldukları için bu durum bir sorun teşkil etmemelidir.

Asos

İngiltere merkezli yabancı alışveriş sitesi olan Asos üzerinden giyim, ayakkabı, aksesuar ve kozmetik gibi ürünler satın alınabilmektedir. İngiltere merkezli olan bu site oldukça güvenilir bir alışveriş sitesidir. Avrupa’daki ülkelere oldukça kolay ve hızlı bir şekilde gönderim yapabilmektedir. Ürünlerin tahmini varış tarihi de belirtilerek müşterilerin heyecan ve merakını rahatlatmayı hedeflemişlerdir.

Wish

Tüm dünyadan satıcıların olduğu Wish’te oldukça uygun fiyatlara ürün bulabilmeniz mümkündür. Binlerce çeşit ürüne sahip olduğu için Wish, pek çok kişinin kolaylıkla alışveriş yapabileceği bir mecra haline gelmektedir. Wish bunlara ek olarak kredi kartına taksit imkanı sunan da bir sitedir.

Bunlara ek olarak Wish sitesinde, pek çok kişinin kendi markaları ve ürünleri de yer almaktadır. Buna örnek olarak; çok ünlü bir Youtuber’ın kendi resmi ve kendi sözleri olan ürünlerinin satılmasını örnek verebiliriz. Onu seven insanlar, o kişinin ürünlerini satın alabilmek için Wish üzerinden alışveriş yapmaktadır.

Banggood

Yabancı alışveriş siteleri arasında olan, merkezi Çin’de olan ama hem ABD hem de Avrupa’da deposu bulunan oldukça ünlü bir alışveriş sitesidir. Son zamanlarda reklamını çok fazla yaptığı için kitlesi genişlemiştir. Pek çok üründe kargo ücretinin olmaması, ürünlerin diğer sitelere oranla daha uygun olması, müşteri memnuniyetine değer veren bir firma olduğunu göstermektedir. Banggood firması içerisindeki binlerce ürün çeşidi ile de pek çok kişi tarafından tercih edilen bir site haline gelmiştir.