Yağ aldırma ameliyatı sonrası can kaybı dikkat çekici bir noktaya ulaştı. Bu ameliyatlar kilo vermenin doğru yolu mu? Ameliyat sırasında hastadan ne kadar kan alınacak?
Kilo vermek istiyorsunuz ama bir türlü düzenli spor ve sağlıklı beslenmeyi hayatınızda oturtamadınız. O zaman aklınıza yağ aldırma ameliyatı geliyor. Uzmanlara göre böyle olmamalı...
Özellikle son yıllarda sık sık yağ aldırma ameliyatının ardından hayatını kaybedenlerin haberleri geliyor. Bu ameliyatların olmaması gerektiğini anlamına gelmez ama dikkat edilmesi gereken çok nokta var.
Bu ölümlerin en sonuncusu geçtiğimiz günlerde İstanbul'da meydana geldi. Ataşehir'deki özel bir hastanede 'yağ aldırma' ameliyatı olan Gine Savunma Bakanı Muhammed Diane'nin yeğeni Simone Bıchara Abibe, yaşamını yitirdi. Kayıtlara 'şüpheli ölüm' olarak geçen olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı.
'HASTA BEKLENTİYE SOKULMAMALI'
Yağ aldırma ameliyatlarının risk derecesini, ameliyat olacak kişilerin ne şartları taşıması gerektiğini ve neden ölüme sebep olduğunu uzmanlar, Haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi. Bu işlemin bir kilo verdirme veya zayıflama işlemi olmadığını belirten Türk Obezite Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı, vücudu şekillendirmede kullanılan bir metot olduğunu belirtti.
Kilo, yağ alımının sınırına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Banlı, 'Rutinde bu ameliyatlar çok yapılır. Bu operasyonların uzun süren ameliyatlarında yağ embolisi olabilir. Yani yağın kana karışıp dokulara yayılması ile ilgili ciddi problem olabilir' değerlendirmesinde bulundu.
Kilo verme metodu olarak yağ aldırmanın önerilmediğini söyleyen Banlı, 'Ama bazen hastalar 20-30 kilo vermek için 'Yağ aldırabilir miyim' diye soruyor. Mümkün değil. Hastayı yüksek beklentiye getirip yağın fazla alınması, uzun süren ameliyatlarda da çok ciddi komplikasyonlara sebep olur' değerlendirmesinde bulunuyor.
'MERDİVENALTI MERKEZLERDEN UZAK DURULMALI'
Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahı Prof. Dr. Semra Karşıdağ, yağ aldırma operasyonlarının çok basit ameliyatlar olmadığını söyledi. Prof. Karşıdağ yağ aldırma ameliyatlarının lokal yağ fazlalıkları olan insanların olabileceğini söyledi.
Karşıdağ, yağ aldırma ameliyatlarının tam teşekküllü hastanelerde yapılması gerektiğinin altını çizerek, 'Bu sonuçta cerrahi bir işlem, bir yağ pıhtısı atıp akciğere gidebilir. Ölüme sebebiyet verir' şeklinde konuştu.
'KAN VE SIVI ELEKTROLİTİ KAYBI'
Plastik cerrah Dr. Özgür Hürkul da, vücut ağırlığının maksimum yüzde 10'u kadar yağ kitlesinin alınması gerektiğini vurguladı. Dr. Hürkul gerekirse hastadan bir seferde yoğun miktarda yağ alınmaması gerektiğini seansların ikiye üçe bölünmesi gerektiğini söyledi. Doku alımı ile birlikte vücuttan kan da çıktığını anlatan Hürkul, 'Çekilen yağın yüzde 5-10'u kandır. Yani 10 litre alındığı zaman hasta 1 litre kan kaybetmiş oluyor. Çok yüksek miktarlara çıkıldığı zaman kan kaybı yükselince vücut kaldıramaz. Bakıldığında ameliyatların hemen ertesi günü kayıp oluyorsa sebebi daha çok sıvı elektrolik dengesizliğini gösteriyor' dedi.
'SON VAKA KARIN GERME'
Her ameliyatın kendi içerisinde riskleri olduğunu aktaran Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Cenk Demirdöver yağ aldırma operasyonları sonrası hastaların cerrahlar tarafından takip edildiğini söyledi. Demirdöver son ölümlü vakanın fazla deri dokusunun alındığı karın germe ameliyatı olduğunu bildirdi.
Uluslararası Estetik Plastik Cerrahi Derneği (ISAPS), 2018 Uluslararası Estetik / Kozmetik Prosedürler Anketi'nin sonuçlarına göre dünyada en fazla estetik ameliyat yapılan 11'inci ülke Türkiye. Uzmanlara göre cerrahi müdahale içermeyen botoks ve dolgu gibi uygulamalar daha çok tercih ediliyor.
Rapora göre Türkiye'de en çok yapılan estetik ameriyatlar şöyle sıralanıyor?
Türkiye’de en sık yapılan estetik ameliyatlar
- Burun ameliyatları
- Meme küçültme
- Liposuction (yağ aldırma)
- Meme büyütme
- Estetik gözkapağı
Dünyada en sık yapılan estetik ameliyatlar
- Meme Büyütme
- Liposuction
- Estetik gözkapağı
- Burun ameliyatları
- Karın gelme